Budi u toku sa najnovijim obaveštenjima na sajtu

Poštovani,
Odvojite par minuta i pomozite nam da unapredimo sadržaj na našem sajtu.
Želite li da učestvujete u anketi i pomognete u unapređenju?

Zašto vam trnu ruke dok vozite motocikl?

Zašto vam trnu ruke dok vozite motocikl?
Postavljeno 17.06.2024. u 14:37
Autor: Aleksandar Stojanović

Kako izgleda kada vam utrne ruka, koja precizno dozira gas, prednju kočnicu i upravljač? Na ručici je vaša ruka a kao da je tuđa. Ako vam je osećaj poznat, pokušaćemo da objasnimo zašto se trnjenje javlja.

Zašto trne ruka?

Ruka može da trni zbog mnogo razloga koji se odnose na zdravlje pojedinca. Nećemo pisati o tome, ali moramo da “zagrebemo” koju reč da biste lakše razumeli ostatak teksta.

Trnjenje ruke u toku vožnje ima sličan uzrok kao i kada se probudimo sa utrnulom rukom. Nerv ruke bio je pritisnut težinom tela ili je bio previše iritiran. Tako i dok vozimo motocikl, neki od nerava ruke biva opterećen težinom, lošim položajem tela ili vibracijama.  Zato ovaj problem pogađa iskusne i neiskusne motocikliste.

Koren problema u većini slučajeva potiče iz nekoliko faktora koji su lako rešivi. U nastavku teksta obradićemo ove potencijalne probleme.

Previše ste “stegnuti”

Moguće je i najčešći uzrok trnjenja ruku i ostalih nelagoda je da ste previše stegnuti dok vozite, što je česta pojava kod manje iskusnih motociklista a koja ostaje manje ili više primetna sve dok se ne identifikuje problem. Ne odlazi sama od sebe.

Stegnutost počinje od prejakog stiska ručica upravljača. Kao što sama reč kaže, upravljač na motociklu služi da se njime upravlja motociklom. To nije šipka za koju se držite na motociklu.

Prejak stisak opterećuje mišiće i nerve. Ovo je posebno izraženo na ručici gasa. Zato što nju moramo držati u određenom položaju što dodatno umara šaku.

Dalje, stegnut upravljač takođe znači da će sve vibracije, udarci, odnosno sve ono što motocikl pregazi točkom direktno prenositi na vas. Stegnut upravljač takođe sprečava prednji točak motocikla da “odradi” mikro korekcije, pa se može reći da vozač i prednji točak kontriraju jedno drugom. Dakle, ukoliko ste kruti na motociklu, ne samo da ćete se brže umarati sa posledicom utrnule ruke, već vuče i niz drugih posledica kao što je loš prolazak kroz krivinu, itd.

Foto: Shutterstock.com

Istina je da motociklu treba samo imput za skretanje. Nakon toga može da skrene sam kao i da samostalno drži pravac. O ovome smo pisali u tekstu o kontraupravljanju.

Obično na naprednijim obukama vožnje motocikla instruktori savetuju i opisuju da stisak ručica treba biti kao da stiskate živo jaje. Tek toliko da ne ispadne iz šake, a da ga ne smrvite. Naravno, cela ruka, ramena, vrat, moraju biti opušteni. Ruke na upravljaču ne previše ispravljene već blago savijene u laktovima kako bi se lakše absorbovalo kretanje motocikla.

Dakle, gornji deo tela treba da bude relaksiran, a ruke treba samo nežno da upravljaju motociklom. Oslonac na motociklu treba biti u donjem delu tela, odnosno, držite se nogama za rezervoar. Na ovaj način bićete znatno pokretljiviji i relaksiraćete tenziju na mišiće i nerve.

Obratite pažnju na izbor rukavica

Rukavice mogu da doprinesu trnjenju ruke u slučaju da nisu adekvatne. Kada kažemo neadekvatne, prvenstveno mislimo da su neodgovarajuće veličine. Bilo da su veće ili manje, poremetiće osećaj stistka na upravljaču pa se opet vraćamo na prvi deo teksta gde smo napisali kako se drži upravljač.

Pored veličine, istina je da nisu baš sve rukavice dobre. Na primer, mogu da imaju izražene šavove koji će smanjiti cirkulaciju šake. Sama konstrukcija rukavice može biti takva da je manje ili više fleksibilna pa tako stvara ili ne ostvara otpor pokretima.

Rukavice koje inače stvaraju više otpora su trkačke rukavice. Radi se o rukavicama koje pružaju maksimalnu zaštitu tvrdim protektorima i ojačanjima. Tu je zaštita u prvom planu jer nisu predviđene za celodnevnu komfornu vožnju. Zato gledajte da birate mekše i fleksibilne rukavice jer one ipak imaju i ulogu “amortizera” između šake i upravljača.

Uticaj samog motocikla

U slučaju da previše stiskate upravljač kao što smo na početku teksta opisali, ruke će vam trnuti na bilo kom motociklu. Bilo to da je kruzer, tourer, nejked, itd. Međutim…

Na ovaj problem češće se žale vlasnici supersport motocikala, tzv. “R” klase. Naravno, takvi motocikli imaju uske i niske ručice, odnosno “heblove” pa je to očekivano. Rešenje?

Nije retka slika da vidite vozača (motociklistu, bajkera…) da takav motocikl vozi sa ispravljenim rukama i uprtim na ručice, a glava podignuta koliko god je moguće. Kao da će uraditi sklek na motociklu. Kao što ste već naučili, taj položaj “stresira” nerve i eto nelagoda već posle par sati vožnje.
Takav motocikl nije predviđen za korišćenje u tom položaju. Čak i na njemu, motociklista treba skoro da leži na rezervoaru, a ruke treba da budu savijene u laktovima. Zato vodite računa kakav motocikl kupujete i za koju namenu.

Može li tehnička ispravnost da utiče na zamor ruke?

Može. Ukoliko neka komponenta pravi preterane vibracije. To može biti prednja guma koja ima defekt pa trese ili je prepumpana. Može biti loše stanje prednje viljuške ili loš ležaj upravljača. Što se prednji točak više “migolji”, jača je reakcija motocikliste da konstantno koriguje upravljač. Tada se troši više energije pa dolazi do preuranjenog umora.

Video sam razne modifikacije upravljača, da li vrede?

Na većini motocikla postoji mogućnost zamene upravljača ili ugradnja podizača istog, itd. No pre toga:

Upravljač i poluge kočnice/kvačila podesite po svojim potrebama. Baš kao što podesite sedište i volan na automobilu, tako se podešava i pozicija na motociklu.

Kao što smo rekli, ruke treba da budu savijene u laktovima i opuštene.  Poređenja radi, nalik na bogomoljku. Popustite nosače upravljača i pomerite upravljač u položaj koji vam odgovara. Kada pronađete položaj, zategnite nosače na propisanu meru kilo ključem. Potom poluge kočnice/kvačila podesite tako da njihov položaj bude takav da vam gornji deo šake i ispravljeni prsti budu u ravni sa podlakticom.

Sada kada znate u kom položaju ruke trebaju biti, a ovim podešavanjima niste dobili željeno, možete da razmotrite zamenu upravljača ili kupovinu podizača. Zamena tegića upravljača težim ili sunđeraste obloge ručica takođe mogu da pomognu.

Zašto je sve gore napisano bitno?

Nepravilan položaj koji opterećuje šake, može u nekim slučajevima da razvije poremećaje kao što je sindrom karpalnog tunela i druge zdravstvene probleme. Nećemo zalaziti u medicine, ali   želimo samo da vam skrenemo pažnju da je bitno voditi računa kako se vozimo na motociklu jer u našem hobiju nema titula ni priznanja. Pobednik je samo onaj ko uspe što duže u poznijim godinama da ostane aktivan motociklista.

Foto: Shutterstock.com

Saveti na e-mail

Prijavi se na našu mejling listu. Prati preko mejla najnovije savete sa našeg sajta.

Komentara: 0
Pregleda: 4555
Ocena: 5
 

Dopadaju ti se saveti?
Prijavi se da ih dobijaš na e-mail.