MENI

Šta na kraju moto sezone?

Hladna jutra i večeri, zalazak sunca već oko 18 časova nagoveštavaju da je oktobar mesec u kojem se podvlači crta ispod ovogodišnje sezone vožnje motocikla. 

Biti motociklista, nije samo puka vožnja motocikla. Period kada je motocikl u hibernaciji ne znači da su i motociklisti u hibernaciji. U ovom tekstu podsetićemo vas šta sve možete da učinite za sebe i svog ljubimca u finišu sezone.

Možda jedan grupni trening?

Bar jedan sunčani dan i par sati dovoljno je da pozovete svoje saborce na motociklima na prazan parking. Okupljanje ima za cilj da zajednički pred kraj sezone praktikujete bar osnovne vežbe koje razvijaju veštinu upravljanja motociklom. 

Par sati koje provedete u treningu, biće dobra doza upijanja veštine. Veština upravljanja motociklom stiče se vežbom i ponavljanjima. Iznova i iznova. Bez obzira na iskustvo osvežavanje veština je više nego dobrodošlo, jer ima svoje posledice i na vašu bezbednost u vožnji. Motociklista koji nije aktivan po tom pitanju vremenom je sve više ranjiv plen u saobraćaju. 

Šta je predlog? 

Isecite teniske loptice na pola. One će služiti kao markeri umesto čunjeva. Praktikujte osnovne vežbe koje navodimo u nastavku teksta. 

Kočenje

Obeležite „kapiju“ sa dve polovine teniske loptice. Između njih je imaginarna linija od koje započinjete kočenje sa ciljem da se što pre zaustavite. Krenite sa manjim brzinama, npr. od 30 km/h.

Iz tri pokušaja, svako pojedinačno trebalo bi da se zaustavi za što kraću distancu u potpunosti vladajući motociklom. Možete da zapisujete rezultate kako bi evidentirali napredak. Biće ga sigurno. Nakon uspešne vežbe, možete povećati brzinu na 50 km/h.

SAVET: Kočite istovremeno prednjom i zadnjom kočnicom. Prednju kočnicu dozirajte sa dva prsta, kažiprstom i srednjim. Kočenje se ne vrši grabežom kočnice, već progresivnim pojačavanjem stiska. Ne spuštajte pogled ispred prednjeg točka.

-  Slalom

Slalom je vežba u kojoj simuliramo izbegavanje prepreke ili prolaz između drugih učesnika u saobraćaju. Polutke loptica postavite u liniji na razmaku od 4 metara. Vozite cik/cak između polutki bez izletanja i prelaženja preko loptice. Ukoliko se desi da se odgurnute nogom, znači da niste uvežbani. Ukoliko ste uspešni, smanjite distancu između polutki loptica. Smanjujte sve  dok ne postane komplikovano, a postaće.

SAVET: Za uspešno obavljanje vežbe potrebno je da vam pogled bude podignut. Nemojte gledati u loptice koje su ispred točka, već gledajte one poslednje. Pogled uvek mora biti u daljini. Koristite tehniku kontra-upravljanja. 
-------------------------------------------------------------------------------
Ovo je samo nekoliko primera kako bi druženje moglo da izgleda. Verujemo da će iskusniji motociklisti rado preneti znanje, kako teoretski, tako i praktično. Nemojte se opterećivati previše. Svaki trening je bolji, pa makar i samostalni nego da uopšte ne vežbate. Verovatno se pitate šta će vam vežbe kada nećete voziti tokom zime? Cilj je da tokom zime što manje „zarđate“ kako bi na proleće uz još jedan trening što pre bili u formi.

Vreme je za detaljno pranje

Dan je još uvek topao i kao takav idealan za detaljno pranje motocikla. Trebalo bi ovo da se praktikuje bar na kraju sezone, te da se posveti nešto više vremena pranju kako se prljavština ne bi „skorela“. Što je prljavština starija, to se kasnije teže pere. 

Kada kažemo detaljno pranje, mislimo pre svega na ručno pranje. Kofa sa šamponom za automobile, mekana četka za pranje i radite sa uživanjem. Nemojte koristiti isti četku za lakirane površine, odnosno gornji deo motocikla. Za donji deo motocikla, odnosno površine koje nisu osetljive na grebanje koristite druge četke.

Na kraju pranja, kada dobro isušite motocikl, dobra ideja je da nanesete zaštitu. Na lakirane površine, najlakše i najpovoljnije je koristiti vosak, a za crne plastike sredstvo za negu u spreju. Ovo su jeftini proizvodi, lako dostupni i lako se nanose. Ne možete ništa da pogrešite. Tokom zime imaćete zaštićen motocikl koji je na proleće spreman za prolećno sunce.

SAVET: Ukoliko su ostali zalepljeni insekti, nikako ih ne trljajte da ne bi došlo do oštećenja površine. Umesto toga, nakvasite krpu toplom vodom i takvu je prebacite preko površine gde su zalepljeni insekti. Ostavite par minuta. Nakon toga, opraće se bez mnogo muke.

Malo mehaničarske razonode

Odvojite malo vremena za sebe i svoj motocikl tako što ćete se sami pozabiviti oko sitnica. To su sitnice koje se tokom sezone zanemaruju, a mogu znače. 

Demontirajte ručice kvačila i kočnice. Videćete deo oko koje ručica “radi”. Očitite ga i podmažite litijumskom mašću. Možete je kupiti u gvožđarama, prodavnicama auto delova, itd. Iskoritite priliku i podmažite burence sajle za kvačilo i mesto gde se rotira i vođicu. 

Ukoliko imate lanac, možda je sada idealno vreme da podesite zategnutost ili da zamenite samo ulje u finalnom prenosu ako imate kardan. 

Na većini motocikala filter vazduha je lako dostupan i dovoljan je običa ručni alat poput imbusa i odvijača. Jednostavnom pretragom na internetu možete lako da vidite proceduru i završite posao sami, te uštedite koju hiljadu.

Promena motornog ulja

Zavisno od motocikla procedura zamene ulja je jedna od najjednostavnijih servisnih radnji. Pogotovo ukoliko se radi o motociklu koji nema “pune oklope”. Šraf za ispuštanje je na “izvolte” kao i filter ulja koji ćete možda moći da odvrnete rukom.

Dakle, na vama je da odvijete samo jedan šraf, ispustite ulje, zavrnete šraf nazad, odvijete stari filter, zavijete novi i sipate tačno propisanu količinu ulja.

Zašto da menjam ulje na kraju sezone, a ne na početku?

Tokom rada, a pogotovo ako je motocikl korišćen na kratkim relacijama, ulje se kontaminira vlagom i ostacima koji su produkt sagorevanja. Sve to stvara unutrašnju koroziju i depozite kojima se agregat prlja. Ovo je pogotovo izraženo kod motocikla pa i automobile, na kojima nije redovno menjano ulje. Zbog toga nije loša praksa da se pre hibernacije motocikla zameni ulje svežim pa će tokom stajanja agregat sigurno biti zaštićen i imaće dobru zaštitu pri prvom paljenju na proleće.

SAVET: Pre montaže filtera za ulje, manju količinu svežeg ulja ulite u filter. Zaptivku (gumicu) novog filtera premažite uljem pre zavijanja. Nije bitno da li je mažete starim ili novim uljem. Ovo će osigurati da gumica “lepo legne” tokom zavijanja filtera i omogućiće lako odvijanje filtera kada dođe vreme zamene.

Napravite spisak za kupovinu

Uvek je dobro pročitati savete i iskustva vezano za motociklizam. No budimo iskreni, ipak ste vi ti koji najbolje znate vaše potrebe i stil vožnje. Napravite kratku retrospektivu sezone iza vas. Šta je to što vam je smetalo, nije funkcionisalo dobro, šta biste želeli da imate novo od opreme?

-    Na primer, obukli ste kišno odelo tokom pljuska, ali vam je kiša nakvasila rukavice? Stavite kišne navlake na listu za kupovinu. 

-    Vozili ste rano ujutro po hladnoći, a niste zaštitili vrat? Stavite na listu grejač vrata.

-    Možda vam je praktičnije da nabavite mikro tank torbu u koju ćete držati ključeve, dokumenta, novčanik i telefon dok putujete? Praktičnije i sigurnije od gubljenja bitnih stvari.

-    Treba vam drugačiji vetrobran ili neki drugi dodatak za motocikl? Imate kacigu staru 10 godina?

Sve stavite na jednu listu. Može u beleškama na telefonu, može u nekoj tabeli na račnaru ili zapišite na papir, kako god vam je lakše. 

Velike prodavnice moto opreme uglavnom tokom Božićnih praznika i Nove godine imaju velike popuste na kojima možete uštediti solidnu cifru, pa je kraj sezone idealno vreme da pratite akcije i ponovite se uz uštedu. Pogotovo kada se radi o skupljim stvarima.

Isplanirajte godišnju rutu

Vikend je, jutro, kafa na stolu, pa šta bolje nego pogledati gde bi bilo lepo napraviti višednevnu turu naredne sezone. Kada stavimo “sve na papir” znatno povećevamo šanse da turu zaista realizujemo bez čekanja da se spontano poklope okolnosti. Pretvorite rutu iz želje u plan.

Kako se planira ruta? 

Prvo definišite gde ćete se voziti, na primer Jadranska magistrala. Nakon toga na mapi gledamo kroz koja mesta ćemo proći da bi stigli tamo. Ovde je bitno da definišite koliko ćete kilometara voziti dnevno i po tome ćete znati gde da nađete smeštaj. Na primer:

Prvi dan: Beograd – Trebinje, oko 480 km
Drugi dan: Trebinje – Split, oko 250 km
Treći dan: Split – Rijeka, oko 350 km
Četvrti dan: Rijeka – Zagreb – Beograd, oko 550 km

Na osnovu gornjeg plana možete dobiti sledeće informacije:

-    Ukupno 3 prenoćišta, npr. po ceni od 50€ = 150 €

-    Ukupno 1630km dugačka tura. Ako motocikl troši 5 litara, trebaće vam 85 litara goriva po ceni od 1.5 €. Ukupno = 130 €

-    Računajte i cifru koju ćete poneti za dnevni trošak, 50 eur po danu = 200 €

TOTAL 480 € + putarine i zdravstveno osiguranje. Na osnovu toga možete i odrediti sumu koju ćete odvajati svaki mesec kako bi uštedeli novac do polaska.

Ovo je samo grub primer i jedan od mnogo načina kako možete da organizujete sebi vožnju. 
Dnevne kilometraže, gde ćete spavati, jesti, voziti auto-putem ili ne,  vaša je lična stvar. Suština je odvozati jednu od najlepših ruta u ovom delu Evrope.

Foto: Shutterstock.com


Pogledaj ostale vesti