MENI

Kako se zaštititi od prevaranata – bilo da ste kupac ili prodavac

Ako nešto deluje previše lepo da bi bilo istinito, verovatno nije istinito... Ne govorimo sada o proveri u kakvom je stanju auto, već o tome kako da se zaštitite od prevare drugih vrsta – da ne biste ostali bez kapare, bez novca za punu cenu automobila ili bez samog automobila nakon kupovine.

Da li davati kaparu za auto

Kapara je uobičajen i zakonski regulisan deo kupoprodaje. Međutim, uvek može doći do komplikacija, naročito ako dajete kaparu:

-  za auto koji uopšte niste videli
-  nepoznatom prodavcu (nemate njegove podatke)
-  i bez pisanog dokaza da ste kaparu dali (ugovor o kapari)

Budite naročito pažljivi ako uplaćujte kaparu bez ugovora o kapari. Iako važi i bez overe, savetujemo da ugovor o kapari overite kod notara. Možete sami da ga sastavite, a trebalo bi što detaljnije da ubacite i sve uslove davanja kapare. Na primer:

a)  rok da se kupoprodaja završi
b)  da li prodavac ili kupac u slučaju da druga strana ne izvrši svoje obaveze ima pravo da traži odštetu
f)  zapisivanje kilometraže i postavljanje uslova da se automobil ne vozi do potpisivanja kupoprodajnog govora

Uz taj ugovor ćete u slučaju problema lakše na sudu da se izborite za svoja prava.

Inače, neki prevaranti uopšte nemaju auto za prodaju, nego ukradu slike i stave ih na svoj oglas. Zatim „pecaju“ žrtve niskom cenom i dobro smišljenom pričom, da bi im neko uplatio kaparu - detaljnije kako da se zaštitite od ove vrste prevare pročitajte u tekstu: Da li davati kaparu za automobil?

Zato uvek prvo utvrdite da li taj auto uopšte postoji, odnosno da li prodavac pokušava da vam izvuče novac za kaparu, troškove transporta, nabavku dokumentacije i slično.

Ukoliko sumnjate da je reč o prevari, tražite dodatne slike automobila, dokumentacije i slično.

Kako funkcioniše prevara? Kada pozovete prodavca, kreće „obrađivanje“ – npr. već su se najavili kupci koji će sutra rano ujutru uplatiti kaparu, ali mogu tek prekosutra da dođu po auto, a on je spreman da spusti cenu ako vi uplatite kaparu i u toku dana dođete sa ostatkom novca...

Vi poranite u poštu, uplatite kaparu, krenete na put od 200-300 km i odjednom njegov telefon više nije dostupan.

Da li kupovati auto iz inostranstva?

Ne – osim ukoliko niste 100% sigurni da nije reč o prevari. Govorimo o vozilu sa stranim tablicama koje se nalazi u inostranstvu.

Naiđete na "fantastičan" oglas, pozovete i saznate da je auto u Nemačkoj, ali da prodavac može bukvalno "već večeras“ da krene po auto ako mu uplatite kaparu. Kapara je uglavnom oko 500 evra.

Da bi dokazao da nije prevarant, prodavac vam šalje slike svojih ličnih dokumenata, koji mogu da budu falsifikovani ili ukradeni. Ovo je samo jedan od primera kako funkcionišu prevare ove vrste - ima ih još mnogo.

I ne verujte u priču da postoji „proverena i 100% sigurna“ firma koja posreduje između kupaca i prodavaca, odnosno brine se o tome da niko ne bude prevaren, pošto ta firma garantuje i da je auto ispravan i da će vam čak vratiti novac ukoliko odustanete kada vidite auto uživo...

Tu su i prevaranti stranci. Često prodavac komunicira na lošem srpskom, pri čemu neki otvoreno kažu da koriste Google Translate (program za online prevođenje) pošto ne govore srpski. Ali izbegava direktan razgovor čak i kada mu kažete da vi odlično znate engleski ili neki drugi (njegov) jezik.

Menja priču kada tražite dodatne slike auta, njega (prodavca) pored auta, dokumentacije... Prodavac traži od vas razne lične podatke, broj bankovnog računa i slično.

Prevaranti mogu da budu veoma domišljati. Šalju razne dokaze da vas uvere da nije reč o prevari, prave lažne sajtove firmi u kojima navodno rade, banaka ili agencija preko kojih se vrši uplata avansa „na siguran način“, itd.
Tako i kada vi počnete da ih proveravate – od toga da li zaista rade u toj firmi, do slike pasoša – oni već imaju sve spremno.

Na primer, pošalju vam link izmišljene firme u kojoj rade, a pre toga naprave sajt, Facebook stranicu, email; daju vam telefon, ali i opciju da koristite Viber, Skype ili nešto drugo da ih kontaktirate...

Sumnjivo niska cena

Jedna od najčešćih „udica“ za pecanje žrtava jeste neodoljivo niska cena auta koji se prodaje. U nekim slučajevima to je za čak 50% niža cena od prosečne za taj model.

Uglavnom opis oglasa sadrži objašnjenje za tako nisku cenu:

- selidba u inostranstvo
- diplomata koji se vraća kući ili ide u drugu zemlju
- stranac koji je radio u Srbiji, pa dobio posao u drugoj zemlji
- udaja/ženidba
- novac potreban za lečenje
- kupovina većeg auta zbog rođenja 3. ili 4. deteta

Detaljnije u vezi ovog problema pročitajte klikom na link: Polovni automobili sa sumnjivo niskom cenom?

Neocarinjen auto

Prevara sa neocarinjenim automobilima, odnosno „strancima“ – nekad prodavci pošteno kažu da je „stranac“ u Srbiji i da ne može da se ocarini, tj. zvanično uveze i registruje kod nas, što znači da auto može da posluži ili za delove ili da ga kupi neko ko ima pravo da vozi auto sa stranim tablicama u Srbiji.

Međutim, nekad prevaranti tvrde da auto sa stranim tablicama, sa važećom ili isteklom registracijom, može regularno da se ocarini i registruje kod nas, ali da oni trenutno nemaju vremena da se bave tom procedurom, pa ga zato prodaju po tako niskoj ceni.

Ovo može da bude zamka. Ali ukoliko ste odlučili da kupite takav auto, konsultujete se sa nekom špediterskom agencijom i utvrdite da li auto može da se uveze (ocarini), mada ni to nije garancija da će proći AMSS ispitivanje, bez kojeg nećete moći da ga registrujete.

Auto koji ne može da se registruje

Može da bude mnogo različitih problema:

a)    možda je auto modifikovan tako da vi nećete moći prođete tehnički pregled, iako je prethodni vlasnik uspešno prolazio tehnički (na koji način, to ne znamo...)
b)    možda je ugrađen drugi motor koji ne može da se legalizuje
c)    možda je u međuvremenu, između poslednjeg tehničkog pregleda i prodaje auto modifikovan...

Kako da vam ne oduzmu auto nakon što ga kupite?

To što imate kupoprodajni ugovor, potpisan i overen kod notara, ne znači da je automobil automatski vaš.

Čak ni to što ste platili porez na prenos apsolutnih prava (vlasništva) ne znači ništa. Sve dok u policiji, na šalteru, ne završite proceduru, niste na čvrstom tlu. Ali čak i tada, kada imate saobraćajnu dozvolu na svoje ime, možete se naći u situaciji da vam auto bude oduzet.

Zato je poželjno da na sve moguće načine proverite da li je auto pod rizikom od oduzimanja. Detaljnije možete da pročitate u ova dva teksta:

1)   Kako da vam ne oduzmu auto nakon što ga kupite?
2)   Kad je automobil posle kupovine stvarno vaš? (VIDEO)

Zaštita preko kupoprodajnog ugovora

Forma kupoprodajnog ugovora nije određena zakonom, tako da ugovor može da se napiše onako kako vi želite. U kupoprodajni ugovor možete da unesete bilo koje uslove koje želite (neka ograničenja postoje, naravno).

Da, postoje standardizovani ugovori koje možete da nađete na internetu, ili koje dobijate u agencijama za prenos vlasništva vozila, ali svaki ugovor može da se izmeni i da se takav overi kod notara.

Ukoliko smatrate da postoji neki potencijalni problem sa automobilom koji u trenutku kupovine ne može da se proveri, možete da u ugovoru navedete da u slučaju pojave tog problema vi možete da vratite auto prodavcu, a prodavac vama novac.

Takođe, možete da napišete u ugovoru da ukoliko se pojavi bilo koji problem zbog kojeg vi ne možete da registrujete (prenesete) auto na svoje ime zbog krivice prodavca ili vam vozilo naknadno bude oduzeto, da je prodavac dužan da vam nadoknadi svu štetu koja je zbog toga nastala.

Na primer, ukoliko prodavac ima zabranu otuđenja vozila (ne sme da ga proda), ili je stavio zalogu (garanciju) na vozilo zbog uzimanja kredita, ili je sam auto uzet na kredit, ili su izvršitelji blokirali prodaju zbog nekog duga...

Ovlašćenje - prodavac nije pravi vlasnik, već ima samo ovlašćenje!

Budite posebno pažljivi ako kupujete auto od osobe koja nije pravi vlasnik, već ga prodaje na osnovu ovlašćenja (legalno overenog kod notara), što je potpuno u skladu sa zakonom, ali samo ukoliko u ovlašćenju piše da ima pravo da ga proda i izvrši prenos vlasništva na ime kupca.

Inače, ovlašćenje nije zakonom ograničen dokument, tako da vi možete nekoga da ovlastite da ima pravo samo i isključivo da vozi vaš auto sledeća 2 meseca i ništa više od toga! Vlasnik vozila može u ovlašćenju da navede šta god želi da dozvoli osobi kojoj daje ovlašćenje.

Zato, savetujemo da izbegavate bilo kakvu priču sa ovlašćenjem kod kupoprodaje, bilo da ste kupac ili prodavac.

1)  čim kupite auto, odmah ga prenesite na svoje ime
2)  kada prodajete auto, insistirajte da se kompletna procedura prenosa vlasništva što pre obavi, što podrazumeva i promenu podataka u polisi obaveznog osiguranja. Ukoliko kupac to odlaže ili odbija, preduzmite drastičnije korake da biste izbegli moguće probleme – idite u policiju, objasnite situaciju i tražite da se uradi sve što je moguće da se ta situacija reši

Pecanje vaših podataka – "phishing"

Phishing je način prevare korisnika u cilju otkrivanja ličnih ili finansijskih informacija putem lažnog mejla ili web lokacije.

Uobičajena phishing prevara počinje mejlom koji izgleda kao zvanično obaveštenje iz pouzdanog izvora, kao što je npr. neki sajt kojem verujete, banka, preduzeće koje se bavi kreditnim karticama ili slično.

Od primaoca poruke zahteva se da unesu lične podatke, kao što su broj računa ili lozinka ili da kliknu na neki link. Na ovaj način prevaranti dolaze do poverljivih podataka kao što su korisnički podaci, šifre, brojevi kreditnih kartica, itd.

Dodatne mere – oprez i prevencija

Bez obzira na overen kupoprodajni ugovor i činjenicu da ste bili veoma pažljivi po pitanju svih ostalih stvari, ipak je korisno da se dodatno osigurate. Na primer:

- očitajte saobraćajnu dozvolu i proverite da li se poklapaju svi podaci sa ostalom dokumentacijom

- proverite broj šasije na samom automobilu, na jednom ili više mesta

- proverite broj motora. Ovo može da bude komplikovano zato što broj motora može toliko da zarđa da postane nečitljiv, što naknadno može da vam donese velike probleme

- očitajte ličnu kartu prodavca i uporedite podatke sa podacima na samoj ličnoj karti, saobraćajnoj dozvoli, polisi osiguranja… Međutim, ako nema „čipovanu“ ličnu kartu, možete samo da je fotokopirate

- novac zajedno sa prodavcem proverite u menjačnici ili banci pre primopredaje

- vodite nekoga sa sobom – ne kao telohranitelja, već kao dodatni par očiju i ušiju, ali i kao potencijalnog svedoka

Javio vam se kupac iz inostranstva?

U tom slučaju budite veoma pažljivi i nipošto ne šaljite nikakav novac, lične podatke i slično, bez obzira na to koliko vas potencijalni kupac uverava da je novac bezbedan zbog toga što ide preko "renomirane kompanije", a tu su i drugi načini kako da vam izvuku novac.

Jednostavno – ako se kupac iz inostranstva ne interesuje previše za sam automobil koji navodno želi da kupi, već suviše lako i brzo potvrdi da mu odgovaraju i uslovi i cena, lako je zaključiti da je reč o prevari.

Zaključak

Da li je sajt Polovni automobili bezbedan?

Apsolutno! Prevarantski oglasi su izuzetno retki, ali ih ipak ima – zato budite pažljivi, bez obzira da li kupujete ili prodajete auto ili nešto drugo (delove, opremu, bicikle, poljoprivredne mašine…).

Foto: Shutterstock.com


Pogledaj ostale vesti