MENI

Planirate da uvezete auto iz Amerike? Ovo su nove važne informacije

Kao što smo već pisali, počeo je da se primenjuje Pravilnik o ispitivanju vozila (od 30. septembra), tako da su i zvanično omogućeni uvoz i registracija polovnjaka iz Amerike (preciznije SAD).

Konkretno, ovo se odnosi na putnička i laka teretna vozila - kategorije M1 i N1. Po pitanju homologacije, koristi se sistem vrlo sličan evropskom. Dakle, novi propisi i procedura uvoza slični su onome što se primenjuje u Evropskoj uniji.

Pošto između američkih i evropskih vozila postoje razlike, mora da se dobije uverenje Agencije za bezbednost saobraćaja - o tome ćemo detaljnije u narednim danima.

Podsetimo se - vozila proizvedena za tržište SAD imaju migavce crvene boje (kod nas moraju da budu narandžasti), pri čemu ne može samo da se zameni sijalica pošto navodno mora da se menja i instalacija, pa imamo zadnje svetlo za maglu koje mora da ima prekidač i indikator na instrument tabli, isto kao i svetlo za "rikverc"...

Farovi - za njih već svi znaju, u SAD su simetrični, a u Evropi moraju da budu asimetrični, tako da samo zamena farova može da bude ozbiljna investicija uzimajući u obzir cenu današnjih LED svetala.

Kako kaže Milan Milojević, načelnik sektora za vozila Agencije za bezbednost saobraćaja:

„Mi smo propisali alternativne zahteve koje će vozilo morati da ispuni kako bi moglo da dobije uverenje Agencije. To između ostalog podrazumeva da u Srbiji mogu da se registruju samo vozila za koja imamo jasne dokaze da su uređaji i oprema, kao i vozilo u celini upodobljeni, odnosno da ispunjavaju alternativne zahteve iz Pravilnika o ispitivanju vozila... Dakle, ako imamo dokaz da su na vozilu koje stigne sa američkog tržišta kočnice homologovane, da automobil ima homologaciju za sigurnosni pojas, svetlosne uređaje, svega što se tiče bezbednosti, moći će da se izda Uverenje i da se takvo vozilo registruje“.

Vozila iz uvoza iz Amerike moraju da imaju dokaze da ispunjavaju uslove iz našeg Pravilnika o ispitivanju vozila. Moraju da imaju dokaz da su homologovani pojedinačni delovi i kompletno vozilo. Procedura uvoza i troškovi su, naravno, drugačiji nego kada je u pitanju uvoz iz EU, o čemu ćemo detaljnije narednih dana. 

Važna napomena 

Postoji veliki broj vozila koja su namenjena za vanevropska tržišta, a koja zadovoljavaju većinu kriterijuma kao i vozila za evropsko tržište, ali ipak nisu podobna, odnosno ne ispunjavaju propisane uslove za uvoz u Republiku Srbiju, npr. zbog izduvne emisije. 

Zbog toga se preporučuje da se, pre odluke o kupovini vozila, kontaktiraju ovlašćene organizacije za ispitivanje vozila kako bi se dobile detaljnije smernice.

Farovi, svetla, migavci...

Fabrički ugrađeni svetlosni i svetlosno-signalni uređaji ne moraju biti homologovani, ali po svim karakteristikama moraju odgovarati uređajima koji se ugrađuju na vozila namenjena za evropsko tržište (po pitanju boje, mesta ugradnje, orijentacije i vidljivosti). Posebnu pažnju treba obratiti na sledeće:

-   Zadnji migavci ne smeju emitovati svetlost crvene boje i ne smeju koristiti iste svetlosne izvore kao stop svetla
-   Snop kratkog svetla glavnog fara ne sme biti simetričan (ne sme zaslepljivati vozila koja dolaze u susret sa leve strane)
-   Mora postojati zadnje svetlo za maglu, sa odgovarajućim prekidačem i indikatorom da je svetlo uključeno, izvedeno tako da se može uključiti samo kada su uključeni glavni farovi ili prednje svetlo za maglu i da se automatski isključuje kada se isključe prednja poziciona svetla (automatsko isključivanje ne mora postojati u slučaju kada postoji zvučno upozorenje da je zadnje svetlo za maglu ostalo uključeno nakon isključenja pogonskog agregata, odnosno vađenja ključa iz kontakt brave i otvaranja vrata)
-   Prednji migavci ne smeju konstantno emitovati svetlost ni u kom slučaju (ne mogu da se koriste kao pozicije, tj. poziciona svetla)
-   Prednja poziciona svetla moraju davati svetlost bele boje (dakle, kao što kaže gornja stavka, ne mogu u ovu svrhu da se koriste migavci)
-   Na vozilu mora postojati uređaj za istovremeno uključivanje svih pokazivača pravca
-   Postojeće bočne katadioptere nije potrebno uklanjati

Zabranjen uvoz havarisanih vozila

Za vozila koja su namenjena za otpad (koja poseduju Certificate of destruction/Junk title/Dismantled title ili sličan dokument) nije moguće izdati pozitivan izveštaj o ispitivanju, odnosno ne može se izdati Uverenje o ispitivanju vozila koje se uvozi kao upotrebljavano, a koje nije usaglašeno sa jednoobraznim tehničkim uslovima.
Drugim rečima, nije dozvoljeno da se uveze vozilo koje verovatno može da se popravi, ali ga je osiguravajuća kuća u SAD proglasila "totalnom štetom", bez obzira na to što kod nas može da se "sredi" i da nakon toga postigne ozbiljnu prodajnu cenu.

Kuka za vuču

Da bi vozilo u Srbiji bilo registrovano sa mogućnošću vuče prikolice, kompletan uređaj mora biti homologovan (nosač „kuke“ i sama „kuka”) – kupac mora biti svestan da postoji mogućnost da ovo nije slučaj. Ako nosač nije homologovan, a „kuka” jeste, smatraće se da vozilo nije opremljeno uređajem za spajanje vučnog i priključnog vozila, bez potrebe da se nosač uređaja skida sa vozila.

Potrebna dokumentacija i oznake na vozilu

-   Popunjen i overen zahtev (https://abs.gov.rs/static/uploads/16173_zahtev-polovna-2019-pre-i-posle-carine.pdf)
-   Dokaz o započetom ili završenom postupku carinjenja
-   Dokaz o vlasništvu nad vozilom
-   Proizvođačka tablica
-   Za vozila namenjena za tržište SAD – emisiona nalepnica

Za detaljnije informacije obratite se Agenciji za bezbednost saobraćaja.

Vrsta i masa vozila čine veliku razliku

Postoje vozila koja su, iako naizgled deluju kao putnička vozila, deklarisana kao teretna. Takođe, postoje putnička vozila najveće dozvoljene mase veće od 3.500 kg, za čije je upravljanje potrebna vozačka dozvola kategorije C. 
Stoga se preporučuje da se pre odluke o kupovini vozila kontaktiraju ovlašćene organizacije za ispitivanje vozila kako bi se dobile dodatne informacije.

Ko je ovlašćen za pregled vozila i izdavanje uverenja?

Ovlašćeni su Centar za motorna vozila AMSS (AMSS-CMV) i laboratorija CIAH Mašinskog fakulteta u Beogradu.

Spisak lokacija, ukupno 29, u 18 gradova širom Srbije, sa adresama i brojevima telefona, možete da vidite ovde: https://www.abs.gov.rs/static/uploads/16715_tabela-organizacija-usa-08.10.2024.pdf

Uskoro ćemo imati nove i detaljnije informacije u vezi ove teme.

Foto: Shutterstock.com


Pogledaj ostale vesti