MENI

Zašto mi uvek ne radi start-stop sistem?

Mnogi vozači ne vole način na koji funkcioniše start-stop sistem, pa im je već ušlo u naviku da ga deaktiviraju odmah po startovanju automobila.

Ipak, postoje i oni koji žele da im ovaj sistem uštedi što više goriva. Oni, međutim, neretko imaju drugi problem - motor se ne gasi onoliko često koliko bi želeli ili koliko očekuju da bi trebalo kako bi se uštedela iole značajnija količina goriva.

Dolaze u situaciju da se zapitaju: „Ako sam već kupio auto sa tim sistemom, zbog čega je auto u startu bio donekle skuplji, i pritom koristi osetno skuplji akumulator, hoće li  ušteda u gorivu uopšte da pokrije tu razliku?"

Stoga objašnjavamo zbog čega i u kojim situacijama start-stop sistem neće gasiti motor.

Zašto start-stop sistem odbija da gasi motor?

Stvar je u tome što rad start-stop sistema zavisi od mnogo faktora. On prima informacije od brojnih senzora i od drugih sistema. Od senzora koji mu kaže da je menjač u neutralnom položaju, od senzora brzine, broja obrtaja, temperature motora, kabine i spoljašnje temperature…

Ali prima informacije i od senzora koji prate sam akumulator. Na osnovu svih informacija, kompjuter odlučuje kada će da gasi, a kada neće da gasi motor.

Neće ga gasiti ako ste tek krenuli i motor još nije dostigao radnu temperaturu. Neće ga gasiti i ako se motor suviše greje, npr. pri vožnji u saobraćajnoj gužvi, pa je potrebno da ventilator ili ventilatori hladnjaka mnogo rade.

Isto tako - ako istovremeno imate uključeno previše potrošača u autu, taj sistem može da odluči da ne gasi motor da ne bi suviše opteretio akumulator, odnosno da svi ti potrošači ne bi izvlačili previše struje iz njega.

Previše hladno ili previše toplo napolju - ovo su oba razloga koja mogu da dovedu do toga da start-stop sistem bude deaktiviran.

Tu su i drugi razlozi:

a)  Sigurnosni pojas nije vezan
b)  Nije dostignuta zadana temperatura u kabini (na klima uređaju)
c)  Otvorena hauba
d)  Otvorena vrata
e)  Automobil na oštroj uzbrdici/nizbrdici
f)  Uključen sistem za pomoć pri parkiranju

Postoje i velike razlike kod trenutka gašenja motora između različitih automobila i verzija - kod nekih sistem može da ugasi motor i pre nego što se auto u potpunosti zaustavi, npr. kad se upali crveno pa vi izbacite menjač iz brzine i lagano krstarite desetak metara do tačke zaustavljanja.

Motor se kasno pali

Nažalost, motor neće uvek da se upali, tj. startuje, dovoljno brzo koliko bi to vozač želeo. Ovo je već filozofsko pitanje koje zahteva mnogo informacija da bi se došlo do odgovora. Istina, dešavaju se neprijatne situacije, naročito kada se motor ugasi neposredno pre nego što je vozač dao gas da krene dalje...

Tu su, naravno, varijacije između automatskog i manuelnog menjača, ali suština je ista. 

Što se tiče automatskog paljenja motora, kod vozila sa manuelnim menjačem, upaliće se kada pritisnete kvačilo da biste ubacili menjač u brzinu. Kada su automatici u pitanju, motor se pali kada podignete nogu sa papučice kočnice ili kada dodirnete gas, zavisi od automobila.

Ali zašto se motor pali iako auto stoji?!

Dešava se da se motor upali iako je auto zaustavljen. To može da zavisi od auta do auta, uslova, situacija i od toga šta vozač radi:

a)   Pomerili ste volan (kod nekih je dovoljno i minimalno pomeranje da se motor startuje)
b)   Porasla/pala je temperatura u kabini, pa je neophodno (pojačati) hlađenje/grejanje
c)   Akumulator se ispraznio do granice na kojoj treba da počne da se puni (ovo se dešava naročito ako imate istovremeno uključeno mnogo potrošača)
d)   Podigli ste nogu sa kočnice (automatski se motor startuje)
e)   Nalazite se na blagoj nizbrdici, podigli ste nogu sa kočnice i auto je lagano krenuo napred (logično, kompjuter će da startuje motor)

Od velike pomoći može da bude ako pročitate uputstvo

Nije svaki start-stop sistem isti, tako da iskustva vozača mogu drastično da se razlikuju. 

Poseban je problem ako je akumulator pri kraju životnog veka, što u ovom slučaju ne može da se meri ni brojem pređenih kilometara ni vremenom rada. Tu su i uslovi vožnje...

Vrlo je verovatno da već imate auto sa ovim sistemom ili bar planirate da ga kupite, tako da u svakom slučaju obavezno pročitajte uputstvo za upotrebu. 

Dobro se upoznajte sa time kako funkcioniše start-stop sistem. Tako ćete znati šta da očekujete u različitim situacijama. Da ne biste bili razočarani ili da biste izbegli nepotrebnu nervozu.

Foto: Shutterstock.com


Pogledaj ostale vesti