MENI

Ubacite više reflektujućih prsluka u auto - spašavaju od kazni po novom zakonu, a spašavaju i život

U novom Zakonu sada piše da ako se vozač i druge osobe nalaze na kolovozu, dužni su da nose reflektujući (svetloodbojni) prsluk. Dakle, ne samo da vozač mora da nosi reflektujući prsluk ukoliko se nalazi na kolovozu kada se pokvari auto ili dođe do udesa, već prsluk moraju da nose svi koji se nalaze na putu.

Ovo praktično znači da u kolima treba imati više reflektujućih prsluka, a da oni koji nemaju prsluk moraju odmah da se sklone sa asfalta. Inače, mogu da budu kažnjeni ako naiđe policija.

Zdrav razum nalaže da čak i ukoliko imate prsluk treba dobro da procenite situaciju i rizik od naletanja drugih vozila na vas. U skladu s tim, procenite da li je uopšte bezbedno da stojite i ispred automobila, pošto naletanjem drugog vozila na njega i dalje možete da budete povređeni.

Ne zaboravite trougao!

Ako vam se pokvari auto ili dođe do udesa,pri čemu ne možete da uklonite auto s puta, prvo treba da obučete reflektujući (svetloodbojni) prsluk i zatim da odmah stavite sigurnosni trougao na odgovarajuću udaljenost.

Koliko košta reflektujući prsluk?

Svetloodbojni prsluk može da se nađe pod ceni od samo 250, pa do 400 dinara. Ne zaboravite da prsluci mogu ozbiljno da se razlikuju po kvalitetu reflektujuće površine, pa ćete sa nekima biti uočljiviji nego sa drugima.  

Da li postoje izuzeci?

Postoje - putnici iz vozila javnog prevoza ne moraju da nose prsluk, ali to nipošto ne znači da treba da šetaju oko pokvarenog autobusa koji stoji na putu.


Pogledaj ostale vesti