Budi u toku sa najnovijim obaveštenjima na sajtu

Škoda Superb (2001 - 2008)

Izvor: LIAL / Shutterstock.com

Škoda Superb prve generacije (2001 - 2008)

Dužinom od 480 cm Superb je opasno ušao u teren Passata, a kad je prostor na zadnjoj klupi u pitanju i veličina prtljažnika, tu je svojevremeno predstavljao ozbiljnu alternativu Audiju A6. S obzirom na ono što je nudio u odnosu na cenu, Superb je predstavljao sjajan izbor za one kojima imidž i vrhunski luksuz nisu bili prioritet.

Prednosti Prednosti

prostor na zadnjoj klupi
izbor motora
odnos uloženo/dobijeno

Mane Mane

prtljažnik bi mogao da bude veći
neke površine osetljive na grebanje
osetljivo oslanjanje

Opis modela

Generalne informacije

Superb prve generacije baziran je na platformi PL45 koju koriste Passat i Audi A4, ali na njenoj produženoj verziji PL45+ koja ima za 10 cm veće međuosovinsko rastojanje i koriste je Superb i kineska verzija produženog Passata. Motore, menjače i obilje mehanike i elektronike naravno deli sa Passatom i drugim modelima VW grupacije. Pored omiljenih 1.9 TDI motora, u raznim verzijama po pitanju snage, naknadno je u ponudu ubačen i 2.0 TDI, takođe sa pumpa-dizna ubrizgavanjem i 140 KS. Blago je redizajniran 2006. godine, kada je dobio novu masku, farove, migavce u retrovizorima, drugačije zadnje svetlosne grupe… Unapređen je i enterijer. Planirana je i karavan verzija, ali se ti planovi nikada nisu ostvarili.

Drugi modeli u njegovoj klasi su: VW Passat, Ford Mondeo, Toyota Avensis…

Unutrašnjost

Materijali u kabini su prilično kvalitetni, mada je očigledno da nisu na nivou Passata sa kojim ga zbog “rodbinskih veza” uvek poredimo. Vozačko okruženje deluje “obično”, ali u potpunosti u skladu sa željama ciljne grupe ovakvog vozila. Ozbiljno, uzdržano i umereno, ali dovoljno elegantno. Komande su ergonomično raspoređene. Vozač i suvozač sede veoma udobno. Prostor na zadnjoj klupi zaista impresionira i može da postidi mnoge limuzine koje se prodaju pod geslom “poslovna limuzina”.

Praktičnost

Sa prtljažnikom od 462 litra po današnjim standardima ne impresionira, ali zato može da se obori naslon zadnje klupe i da se dobije mnogo više prostora, mada nemaju svi primerci tu mogućnost, tako da proverite pre kupovine. Takođe je otvor prtljažnika širok i pravilnog oblika, pa se teret lako ubacuje. U kabini ima dovoljno pregrada i ostava za razne stvari. Na žalost, ne postoji karavan verzija. Ova greška je ispravljena u narednim generacijama, a kod prve su se nadležni verovatno plašili da će oteti previše kupaca modelima kao što su Passat ili Audi A6 karavan.

U vožnji

Po udobnosti je negde između veoma udobnih francuskih limuzina i nešto tvrđih nemačkih. Ne zamara ni pri dužim putovanjima. U krivinama je siguran i stabilan, mada nikada nije bio zamišljen kao sportski automobil. Generalno - na putu dobijate ono što ste i očekivali. Motor 2.5 V6 TDI nije se baš proslavio sa svojih 163 KS, pošto uprkos velikoj kubikaži nije obezbeđivao adekvatne performanse, mada je odličan za vuču težih prikolica. Vozači koji su hteli Superb sa sportskim duhom uzimali su 1.8 T turbo benzinac sa 150 KS koji bi zatim uglavnom “čipovali” ili 2.8 V6 atmosferski benzinac sa 193 KS.

Iskustva drugih vozača

Prednosti Prednosti

Cena/Kvalitet Pouzdanost Potrošnja Komfor Motor

auto dve klase iznad Pasata sa kojim ga ljudi porede kvalitet kao na audi a6 iz tog vremena motori pouzdani i dobri Mesta ima mnogo vise od pasata na zadnjim sedistima Ko nije probao ovaj superb definitivno treba da proba jer ce se iznenaditi kako se ponasa u voznji dok se pasat u voznji ponasa kao zastava 101 sve lupa skripi plasika krhka neudoban itd..

Mane Mane

Trap je osetljiviji na lose puteve ali kad se sve to dobro odrzava bude to ok treba samo izabrati superb sa dobrom opremom i to je to

Pogledajte ostale utiske za:

Škoda Superb Limuzina (2002-2008)

Troškovi održavanja

Cena guma za standardne dimenzije 205/55/R16:

Gume za zimsku sezonu Zimske - od 6.053 din do 16.247 din po gumi

Gume za letnju sezonu Letnje - od 5.150 din do 13.818 din po gumi

* Cene su preuzete sa sajta Internet prodaja guma

Pogledaj kompletnu ponudu novih guma


Registracija vozila

Godišnji troškovi registracije su

od 26.350 din do 101.450 din

* Prikazana minimalna i maksimalna cena podrazumeva cenu registracije za trenutno aktivne oglase na našoj platformi.
Cene su informativnog karaktera, a njihov obračun je omogućen u saradnji sa SuperRegistracija.

Test sigurnosti

EURONCAP

Odrasli:
4*
EURONCAP - Test sigurnosti
Pogledajte rezultate testa sigurnosti ovog modela

* Klik na link vas vodi na sajt Euro NCAP na kojem polovniautomobili.com ne garantuju za tačnost prikazanih podataka.

Tehničke specifikacije

Odaberite tip motora
Snaga motora Snaga motora:
-
Obrtni moment Obrtni moment:
-
Prosečna potrošnja Prosečna potrošnja:
-
Max. brzina Max. brzina:
-
Ubrzanje od 0-100 km/h Ubrzanje od 0-100 km/h:
-
Težina Težina:
-

* Prikazani podaci na ovoj stranici su informativnog karaktera, polovniautomobili.com ne snose odgovornost za njihovu tačnost i isti mogu biti podložni izmenama i dopunama.

Ponuda oglasa na sajtu

Pronašli smo još 25 ovakvih oglasa Pogledaj sve oglase