Budi u toku sa najnovijim obaveštenjima na sajtu

Seat Leon (1998 - 2005)

Izvor: S.Candide / Shutterstock.com

Seat Leon prve generacije (1998 - 2005)

Prvi model C segmenta marke Seat od kada je ovaj proizvođač postao deo VW grupacije, Leon prve generacije promovisan je ne samo kao jeftinija verzija Golfa, već i kao njegova verzija sa više sportskog duha. Agresivniji izgled uz više sportskih verzija imali su za cilj i da redefinišu imidž čitavog brenda Seat.

Prednosti Prednosti

širok izbor motora
dizajn enterijera
vozne osobine

Mane Mane

preglednost
prostor na zadnjoj klupi
udobnost

Opis modela

Generalne informacije

Dostupan je isključivo kao hečbek sa petora vrata, mada se može reći da je model Toledo druge generacije u stvari njegova sedan verzija. Deli platformu, motore, menjače i mnoge druge delove i komponente sa automobilima kao što su VW Golf IV, VW Bora i Audi A3. Proizvodio se u Španiji, ali manji broj primeraka je sklopljen u Belgiji. Sportska verzija koja se i danas traži koristi 1.8 turbo benzinac koji može da ima od 180 KS pa naviše u zavisnosti od verzije i godišta. Međutim, u nekim zemljama se prodavala i “ekstremna” verzija sa 2.8-litarskim VR6 motorom od 204 KS i standardnim pogonom na svim točkovima. Leon je dužine 418 cm, dok je Toledo druge generacije kao njegova limuzinska verzija dužine 444 cm. Izgled ovog modela mnogi hvale zbog toga što može da deluje „sveže“ čak i nakon toliko godina, naročito u kombinaciji sa atraktivnijim i većim felnama, zatamnjenim staklima, nekom upadljivom bojom i slično.

Drugi modeli u njegovoj klasi su: Opel Astra, Ford Focus, VW Golf…

Unutrašnjost

Instrument tabla je klasičnog izgleda, ali napomenimo da je uz određene izmene preuzeta od Audija A3 prve generacije, isto kao i drugi delovi enterijera. Vozačko okruženje je izvedeno veoma prijatno i ergonomično. Enterijer je urađen znatno kvalitetnije nego što bi se to očekivalo kod automobila ovog proizvođača u tom periodu. Generalno, materijali su prilično otporni na habanje, ali s obzirom na starost polovnjaka ne može da se očekuje da ne bude ozbiljnijih tragova korišćenja. Na zadnjoj klupi ima dovoljno mesta, mada se putnici viši od 185 cm neće najprijatnije osećati.

Praktičnost

Osnovna zapremina prtljažnika je 340 litara. Kada se obore nasloni zadnje klupe, dobija se 656 litara, bar kako kažu zvanični podaci. Kod ubacivanja težih i kabastijih predmeta problem može da predstavlja nešto viša tovarna ivica, koja je pritom zaobljena na krajevima. Kada su u pitanju pregrade i ostave za razne stvari kao što su telefoni, novčanik i slično, njima baš ne može da se pohvali, ni po pitanju broja ni po pitanju zapremine/veličine.

U vožnji

Nemaju sve verzije isti tip vešanja, pošto to može da zavisi od snage motora. Na primer, VR6 verzija za razliku od ostalih ima nezavisno zadnje vešanje. Stoga i ponašanje na putu može osetno da se razlikuje u zavisnosti od motorizacije. Ipak, bez obzira na verziju, vešanje i upravljanje je podešeno „sportskije“ i tvrđe u odnosu na većinu direktnih rivala. Istina, nema bolju upravljivost od Ford Focusa, ali uprkos tome dovoljno je zabavan za vožnju kroz krivine. Siguran je i stabilan i pri oštrim manevrima.

Iskustva drugih vozača

Prednosti Prednosti

Pouzdanost Održavanje Potrošnja Motor

Imam trenutno 1.9 150ks, nikakvih kvarova oko motora nisam imao. Dosta mesta u gepeku. Mnogo bolji izbor od golfa 4 koji sam posedovao. Potrosnja na otvorenom oko 5-6l u gradu 8-9l.

Mane Mane

Zadnja klupa neudobna. Sitni problemi oko elektronike. To bi bilo to od mana.

Troškovi održavanja

Cena guma za standardne dimenzije 175/80/R14:

Gume za zimsku sezonu Zimske - od 6.978 din do 6.978 din po gumi

Gume za letnju sezonu Letnje - od 4.807 din do 7.970 din po gumi

* Cene su preuzete sa sajta Internet prodaja guma

Pogledaj kompletnu ponudu novih guma


Registracija vozila

Godišnji troškovi registracije su

od 19.750 din do 36.500 din

* Prikazana minimalna i maksimalna cena podrazumeva cenu registracije za trenutno aktivne oglase na našoj platformi.
Cene su informativnog karaktera, a njihov obračun je omogućen u saradnji sa SuperRegistracija.

Test sigurnosti

EURONCAP

Odrasli:
4*
Deca:
4*
Pešaci:
3*
EURONCAP - Test sigurnosti
Pogledajte rezultate testa sigurnosti ovog modela

* Klik na link vas vodi na sajt Euro NCAP na kojem polovniautomobili.com ne garantuju za tačnost prikazanih podataka.

Tehničke specifikacije

Odaberite tip motora
Snaga motora Snaga motora:
-
Obrtni moment Obrtni moment:
-
Prosečna potrošnja Prosečna potrošnja:
-
Max. brzina Max. brzina:
-
Ubrzanje od 0-100 km/h Ubrzanje od 0-100 km/h:
-
Težina Težina:
-

* Prikazani podaci na ovoj stranici su informativnog karaktera, polovniautomobili.com ne snose odgovornost za njihovu tačnost i isti mogu biti podložni izmenama i dopunama.

Ponuda oglasa na sajtu

Pronašli smo još 26 ovakvih oglasa Pogledaj sve oglase