Budi u toku sa najnovijim obaveštenjima na sajtu

Seat Ibiza (1993 - 2002)

Izvor: Roman Belogorodov / Shutterstock.com

Seat Ibiza druge generacije (1993 - 2002)

Ova generacija modela Ibiza bila je veoma važna za španskog proizvođača pošto mu je omogućila da se ozbiljnije suprotstavi konkurentima kao što su Opel Corsa i Renault Clio. Kod nas su najčešći primerci nakon redizajna 1999. godine, a odgovarajućoj boji mogu da deluju i prilično atraktivno, iako je reč o relativno skromnom automobilu. Verzije sa snažnijim motorima mogu da budu izuzetno uzbudljive za vožnju.

Prednosti Prednosti

vozne osobine
praktičnost
veza sa modelima VW grupacije

Mane Mane

udobnost
kvalitet enterijera
prostor pozadi

Opis modela

Generalne informacije

Ovo je druga generacija modela Ibiza. To je bio prvi Seat koji je u potpunosti razvijen u saradnji sa VW grupacijom, novim vlasnikom marke Seat. Tako je Ibiza preuzela novu tehnologiju iz VW familije. Na osnovu ovog modela razvijen je još jedan model - Cordoba, u formi malog sedana i karavana. Proizvodila se kao hečbek sa troja i petoro vrata. Vlasnici uglavnom kažu da je reč o pouzdanom automobilu. Redizajnirana je 1999, kada je dobila i ozbiljnije unapređenje enterijera u vidu kvalitetnijih materijala, bolje estetike i završne obrade. Pre toga, Ibiza nije mogla baš da se pohvali impresivnim enterijerom. Odmah nakon redizajna počelo je da se radi i na forsiranju sportskog imidža brenda Seat generalno. Upravo tome su služile sportske verzije sa oznakama Cupra i Cupra R sa turbo benzinskim motorima od 156 i 180 KS. To su bili počeci današnjeg brenda Cupra.

Drugi modeli u njegovoj klasi su: Opel Corsa, Ford Fiesta, Renault Clio…

Unutrašnjost

Na prednjim sedištima ima sasvim dovoljno prostora i za krupnije osobe. Pozadi situacija nije uopšte sjajna, mada za decu ima više nego dovoljno prostora, tako da Ibiza može bez problema da služi kao gradsko/porodični automobil. Mogu pozadi da se “spakuju” i odrasli, ali im neće biti baš prijatno. Ni kod verzije sa troja vrata pristup zadnjoj klupi nije suviše težak. Što se tiče opreme, mnogi primerci imaju zaista siromašnu opremu, naročito oni pre redizajna. Neki nemaju čak ni servo upravljač, a klima uređaj je prava retkost.

Praktičnost

Osnovna zapremina prtljažnika je 270 litara pre redizajna i 250 posle redizajna, što po današnjim standardima nije baš sjajno. Kada se obore nasloni zadnje klupe dobija se 580 litara kod verzije pre redizajna i 782 litra posle redizajna, što znači da iako je osnovna zapremina nakon 1999. godine postala manja, generalno je praktičnost unapređena drugačijim rešenjem kada se obore nasloni zadnje klupe.

U vožnji

Sa današnje tačke gledišta, Ibiza nema baš dobre vozne osobine. Jednostavno treba imati u vidu njene godine i činjenicu da u to vreme Seat kao marka nije imao “sportski status” u okviru VW grupacije kao danas. To ipak ne znači da je nesigurna na putu. Naprotiv, u krivinama je bolja od mnogih konkurenata. Istina, ne i kada je u pitanju udobnost. Ipak, generalno je napravljen dobar kompromis. Kupci su na raspolaganju imali prilično širok izbor motora u zavisnosti od godišta određenog primerka. Od 1.0 MPI sa samo 50 KS do sportskih 2.0-litraša sa 115 ili čak 150 KS kada su u pitanju benzinci. Dizelaši svi imaju 1.9 litara, a snaga ide od samo 64 KS do 110 KS u 1.9 TDI GT verziji. Svi navedeni podaci važe za verzije pre redizajna 1999. godine. Nakon redizajna dobijamo i snažnije benzince u verziji 1.8T sa 156 i 180 KS.

Iskustva drugih vozača

Prednosti Prednosti

Cena/Kvalitet Pouzdanost Održavanje Motor

imam plin benzin mesecno oko1000-1400 jbg nemam neki veci problema tri godine kod mene

Mane Mane

pola benz pola plin malo oko32 litre nije startan

Pogledajte ostale utiske za:

Seat Ibiza Hečbek (1999-2002)

Troškovi održavanja

Cena guma za standardne dimenzije 155/80/R13:

Gume za zimsku sezonu Zimske - od 4.610 din do 6.664 din po gumi

Gume za letnju sezonu Letnje - od 3.912 din do 9.162 din po gumi

* Cene su preuzete sa sajta Internet prodaja guma

Pogledaj kompletnu ponudu novih guma


Registracija vozila

Godišnji troškovi registracije su

od 13.300 din do 25.600 din

* Prikazana minimalna i maksimalna cena podrazumeva cenu registracije za trenutno aktivne oglase na našoj platformi.
Cene su informativnog karaktera, a njihov obračun je omogućen u saradnji sa SuperRegistracija.

Test sigurnosti

EURONCAP

Odrasli:
3*
Pešaci:
2*
EURONCAP - Test sigurnosti
Pogledajte rezultate testa sigurnosti ovog modela

* Klik na link vas vodi na sajt Euro NCAP na kojem polovniautomobili.com ne garantuju za tačnost prikazanih podataka.

Tehničke specifikacije

Odaberite tip motora
Snaga motora Snaga motora:
-
Obrtni moment Obrtni moment:
-
Prosečna potrošnja Prosečna potrošnja:
-
Max. brzina Max. brzina:
-
Ubrzanje od 0-100 km/h Ubrzanje od 0-100 km/h:
-
Težina Težina:
-

* Prikazani podaci na ovoj stranici su informativnog karaktera, polovniautomobili.com ne snose odgovornost za njihovu tačnost i isti mogu biti podložni izmenama i dopunama.

Ponuda oglasa na sajtu

Pronašli smo još 22 ovakvih oglasa Pogledaj sve oglase