Budi u toku sa najnovijim obaveštenjima na sajtu

Renault Scenic (1996–2003)

Renault Scenic prve generacije (1996–2003)

Renault je još pre ovog modela napravio svojevrsnu revoluciju u segmentu MPV-ova, ali njegov Espace nije pokrivao želje kupaca koji su tražili kompaktnije vozilo, pa je Megane “prepravljen” tako da nudi više i putničkog i prtljažnog prostora. Novi auto je nazvan Megane Scenic, da bi zbog velike popularnosti ubrzo reč Megane bila izbačena i tako je ostao samo Scenic.

Prednosti Prednosti

praktičnost
prostranost
bezbednost (za taj period)

Mane Mane

kočnice
pouzdanost
loša sedišta

Opis modela

Generalne informacije

Scenic smo prvi put videli još 1991. u vidu koncepta, ali je u serijsku proizvodnju kao MPV automobil ušao krajem 1996. godine. Mehanički je identičan modelu Megane. Stoga je u početku i nosio naziv Renault Megane Scenic. Sa dužinom od 417 cm vrlo je kompaktan za ovaj segment, ali istovremeno i vrlo praktičan i prostran. Odmah je postao vrlo popularan, pa je proizvodnja sa 450 planiranih primeraka dnevno povećana na skoro 2.500 dnevno. Redizajniran je septembra 1999. godine, kada mu je promenjen i naziv u Renault Scenic - bez Megane. Postoji i krosover verzija sa pogonom na svim točkovima i većim klirensom. Ona nosi dodatnu oznaku RX4, a ima drugačije zadnje oslanjanje, zaštitu podvozja i donjeg dela karoserije, drugačije prenosne odnose u menjaču, rezervni točak montiran na vratima prtljažnika… Proizvodnja ove verzije počela je 2000. godine, a ukupno je proizvedeno samo 40.000 komada.

Drugi modeli u njegovoj klasi su: Opel Zafira, Citroen Xsara Picasso, Peugeot 206 SW…

Unutrašnjost

Ergonomičnost je vrlo dobra - sve komande su dobro postavljene. Svi putnici imaju dovoljno prostora. Sedišta su meka, ali ipak nisu najpogodinija za duža putovanja. Vozač nema baš idealan položaj za volanom. Obilje prostora u odnosu na male spoljašnje dimenzije. Materijali u kabini nisu sjajni, ali za ovu klasu pristojni. Kao pristupačan porodični MPV, Scenic ispunjava većinu očekivanja. Verzije sa klima uređajem imaju pregradu sa hlađenjem za držanje pića ili hrane. Postoje osetne razlike u kvalitetu materijala između verzija pre i posle redizajna, kao i u zavisnosti od paketa opreme ili posebnih verzija.

Praktičnost

Prtljažnik je sa svojih osnovnih 410 i 1.380 litara kada se izbace iz priče zadnje klupe i više nego dovoljan. Zadnju klupu čine tri individualna sedišta koja mogu da se pomeraju po šinama, da im se preklopi naslon ili da se u potpunosti uklone. Nisu suviše teška, tako da nije veliki problem ukloniti ih. Redizajnirana verzija dobila je razna unapređenja i po pitanju praktičnosti, kao što su pregrada u prednjoj konzoli i mogućnost otvaranja samo zadnjeg stakla bez potrebe za otvaranjem kompletnih zadnjih vrata, što je naročito korisno na uskim parkinzima. Tu su i fioke ispod prednjeg sedišta.

U vožnji

Redizajnirana verzija se osetno bolje ponaša na putu, kako zbog manjeg naginjanja i bolje upravljivosti, tako i zbog živahnijih motora. U oba slučaja Scenic je dovoljno bezbedan i siguran, te ne treba brinuti po tom pitanju. Nema mnogo sportskog duha, pa kupci MPV-ova koji žele da uživaju u krivinama moraju da se pomire sa činjenicom da je ovo ipak pravi porodični automobil. Preglednost je odlična, naročito zbog povišene pozicije sedenja. Iako je udoban, Scenic nije baš najprijatniji za duge vožnje. Ponuda motora je bila prilično široka. Od 1.4-litarskog benzinca sa samo 75 KS u verziji pre redizajna do 2.0-litarskog benzinca sa 140 KS u redizajniranoj verziji. Dizelaši svi imaju istu kubikažu od 1.9 litara, ali snaga im se kreće od 65 KS do 102 KS, pri čemu nose i različite oznake (d, dT, dTi, dCi).

Iskustva drugih vozača

Prednosti Prednosti

Prosecan auto

Mane Mane

Kvari se samo elektronika dok je mehanika odlicna.

Troškovi održavanja

Cena guma za standardne dimenzije 175/70/R14:

Gume za zimsku sezonu Zimske - od 0 din do 11.484 din po gumi

Gume za letnju sezonu Letnje - od 4.390 din do 11.527 din po gumi

* Cene su preuzete sa sajta Internet prodaja guma

Pogledaj kompletnu ponudu novih guma


Registracija vozila

Godišnji troškovi registracije su

od 24.650 din do 30.000 din

* Prikazana minimalna i maksimalna cena podrazumeva cenu registracije za trenutno aktivne oglase na našoj platformi.
Cene su informativnog karaktera, a njihov obračun je omogućen u saradnji sa SuperRegistracija.

Test sigurnosti

EURONCAP

Odrasli:
4*
Pešaci:
2*
EURONCAP - Test sigurnosti
Pogledajte rezultate testa sigurnosti ovog modela

* Klik na link vas vodi na sajt Euro NCAP na kojem polovniautomobili.com ne garantuju za tačnost prikazanih podataka.

Tehničke specifikacije

Odaberite tip motora
Snaga motora Snaga motora:
-
Obrtni moment Obrtni moment:
-
Prosečna potrošnja Prosečna potrošnja:
-
Max. brzina Max. brzina:
-
Ubrzanje od 0-100 km/h Ubrzanje od 0-100 km/h:
-
Težina Težina:
-

* Prikazani podaci na ovoj stranici su informativnog karaktera, polovniautomobili.com ne snose odgovornost za njihovu tačnost i isti mogu biti podložni izmenama i dopunama.

Ponuda oglasa na sajtu

Pronašli smo još 65 ovakvih oglasa Pogledaj sve oglase