Budi u toku sa najnovijim obaveštenjima na sajtu

Peugeot 106 (1991 - 2003)

Izvor: Art Konovalov / Shutterstock.com

Peugeot 106 (1991 - 2003)

Peugeot 106 je brat blizanac modela Citroen Saxo. S njim osim karoserije i mehanike deli i motore, menjače i mnoge druge stvari. Veoma je lagan, pa je u vožnji živahan i sa slabijim motorima, naročito u gradskoj vožnji, odnosno pri nižim brzinama. Grad ustvari jeste njegovo prirodno okruženje. Auto-put mu baš ne odgovara.

Prednosti Prednosti

udobnost
vožnja u gradu
odnos uloženo/dobijeno

Mane Mane

loše kočnice
korozija na skrivenim mestima
prostor na zadnjoj klupi

Opis modela

Generalne informacije

Konstruisan je kao mali gradski automobil, dostupan po relativno niskoj ceni u vreme kada se pojavio, jeftin za održavanje, tako da mu treba oprostiti neke mane po pitanju npr. prostora ili vožnje pri visokim brzinama. Proizvodio se prilično dugo u odnosu na uobičajeni životni vek određenog modela. Ukupno je proizvedeno oko 2,8 miliona komada. Postoje verzije sa 3 i 5 vrata. Redizajniran je 1996. godine - osim ozbiljnih estetskih izmena na prednjem kraju, unapređena je i bezbednost, pošto su između ostalog dodata određena ojačanja i opciono ponuđeni vazdušni jastuci za vozača i suvozača. Naknadno su postali dostupni i bočni vazdušni jastuci. Prve godine kada je počela prodaja imao je i dva motora sa karboratorom, ali su zbog ekoloških standarda brzo izbačeni iz ponude. U okviru redizajna stigla je i 1.6 GTI verzija koju neki smatraju duhovnim naslednikom legendarne 205-ice GTI, čija je proizvodnja prestala 1994. godine. Što se tiče dizelaša, od 1991. do 1994. nudio se 1.4-litarski motor sa 50 KS, a 1995. stigao je 1.5-litarski sa 58 KS. Postoje brojne verzije ovog automobila u ograničenim serijama, sa “specijalnim” paketima opreme, nazivima i oznakama, namenjene posebnim tržištima i slično, pa tu može doći do zbunjivanja kupaca. Kada je 1998. stigla 206-ica, proizvodnja 106-ice je drastično usporena iz očiglednih razloga. Ima lošu antikorozivnu zaštitu, što naročito može da izazove probleme na skrivenim mestima.

Drugi modeli u njegovoj klasi su: Citroen Saxo, Renault Clio, Opel Corsa…

Unutrašnjost

Iako napred ima dovoljno mesta, vozačka pozicija je loša - volan ne može da se podešava, sedišta nisu najbolje urađena, nožne komande su suviše zbijene pri čemu im ni pozicija nije najbolja. Zadnja klupa ne nudi mnogo prostora, mada se od automobila dužine 3,6 metara ne mogu očekivati čuda. Materijali u kabini su prosečnog kvaliteta, a zavise i od godišta i paketa opreme, odnosno verzije. Ergonomičnost komandi je dobra.

Praktičnost

Osnovna zapremina prtljažnika je 215 litara, a obaranjem naslona zadnje klupe dobija se 953 litra. S obzirom na dimenzije 106-ice, ovo uopšte nije loš rezultat, naročito zato što nakon obaranja naslona zadnje klupe može da preveze veće predmete od mnogih limuzina iz viših klasa. U kabini nema baš mnogo pregrada i ostava za sitnice. Uostalom, ovaj model je zamišljen kao mali gradski auto, a ne porodični transporter.

U vožnji

Peugeot 106 je udoban, osim ako ne govorimo o nekim sportskim verzijama. Nažalost, to što meko vešanje odlično upija neravnine kao što su izbočeni šahtovi, rupe ili ležeći policajci, istovremeno donosi negativne efekte pri visokim brzinama na otvorenom putu. Ne zaboravimo da je 106-ica veoma lagan auto, pa je u kombinaciji sa takvim vešanjem osetljiva na udare vetra, a ni prolazak pored šlepera ili autobusa na auto-putu nije uopšte prijatan. Kočnice su kod standardnih verzija veoma loše, naročito zadnje. Veoma lako se parkira.

Iskustva drugih vozača

Prednosti Prednosti

Održavanje Potrošnja Komfor Motor

Imao sam 1.4 benzinca. Za tako mali auto sasvim dovoljno mesta u kabini. Potrosnja na magistrali do 10kmh mu je bila 5.2 litara. Po meni i dalje atraktivan auto, mada sa dosta staromodnim enterijerom, koji doduse ima neki smek. Moj nije imao trunku rdje.

Mane Mane

Njihova glupava torzija koja se doduse uradi i traje, ali mora da se cuva. Takodje glupavo mesto za rezervni tocak ali tako su verovatno dobili mesta u kabini.

Pogledajte ostale utiske za:

Peugeot 106 Hečbek (1991-2003)

Troškovi održavanja

Cena guma za standardne dimenzije 145/70/R13:

Gume za zimsku sezonu Zimske - od 5.436 din do 5.436 din po gumi

Gume za letnju sezonu Letnje - od 3.959 din do 6.349 din po gumi

* Cene su preuzete sa sajta Internet prodaja guma

Pogledaj kompletnu ponudu novih guma


Registracija vozila

Godišnji troškovi registracije su

od 13.350 din do 19.700 din

* Prikazana minimalna i maksimalna cena podrazumeva cenu registracije za trenutno aktivne oglase na našoj platformi.
Cene su informativnog karaktera, a njihov obračun je omogućen u saradnji sa SuperRegistracija.

Test sigurnosti

Nemamo test sigurnosti za ovaj model

Tehničke specifikacije

Odaberite tip motora
Snaga motora Snaga motora:
-
Obrtni moment Obrtni moment:
-
Prosečna potrošnja Prosečna potrošnja:
-
Max. brzina Max. brzina:
-
Ubrzanje od 0-100 km/h Ubrzanje od 0-100 km/h:
-
Težina Težina:
-

* Prikazani podaci na ovoj stranici su informativnog karaktera, polovniautomobili.com ne snose odgovornost za njihovu tačnost i isti mogu biti podložni izmenama i dopunama.

Ponuda oglasa na sajtu

Pronašli smo još 9 ovakvih oglasa Pogledaj sve oglase