Budi u toku sa najnovijim obaveštenjima na sajtu

Citroen Xsara (1997 - 2006)

Izvor: Rudiecast / Shutterstock.com

Xsara

Xsara je naslednica modela ZX, a prethodnica modela C4. Nepravedno zapostavljena kao polovnjak, uprkos brojnim stavkama koje je čine odličnim porodičnim automobilom, naročito kada je karavan u pitanju. Pokazala se prilično pouzdanom, a ni održavanje nije skupo kao što to mnogi misle – naprotiv. Udobnost joj je jedna od glavnih vrlina.

Prednosti Prednosti

udobnost
prostranost
zvučna izolacija

Mane Mane

manji problemi sa elektronikom
komplikovana zamena grejača kabine
lomljiv mehanizam za usmeravanje vazduha

Opis modela

Generalne informacije

Pošto su Citroen i Peugeot praktično ista firma, Xsara deli mnoge komponente sa modelima marke Peugeot. Najbliži rođak joj je Peugeot 306. Na primer, benzinski motor 1.6 16V od 109 KS, koji se najčešće preporučuje kod polovnjaka, ugrađivao se i u Peugeot 307 koji koristi naša policija - pokazao se odlično i u ovim službenim vozilima (mada su problemi sa menjačem pokvarili ukupan utisak). Xsara je dostupna kao hečbek sa troja i petora vrata i kao karavan. Redizajnirana verzija stigla je septembra 2000. godine. Unapređena je i mehanički i funkcionalno, tako da nije u pitanju samo šminka. Zatim su obavljene blage modifikacije 2002. i 2003. godine na enterijeru. Obe hečbek verzije prestaju da se proizvode 2004. godine, a kao zamena stiže model C4. Karavan nastavlja i dalje da se proizvodi. Pokazala se kao vrlo pouzdan model, što je razbilo predrasude mnogih vozača koji su se “plašili” francuskih vozila zbog nepouzdanosti, nedostatka delova i servisa. Ipak, kao polovnjak nije dostigla popularnost kakvu zaslužuje, bar ne u našoj zemlji. Što se tiče problema, vlasnici se uglavnom žale na probleme sa elektronikom, kao npr. kada stradaju kablovi u snopu koji ide u vrata zbog čestog otvaranja i zatvaranja ili se upali lampica za vazdušni jastuk (uzrok senzor u sedištu). Tu je i zloglasna zadnja torzija, odnosno vrsta oslanjanja bez opruga - umesto njih tu je torziona osovina. Iako se mnogi plaše ovakvog rešenja i navode to kao manu, ukoliko vlasnik reaguje na prve znakove problema, troškovi popravke neće biti veliki. Međutim, ukoliko nastavi da vozi i ignoriše simptome kao što su raskrečeni točkovi, spušten zadnji deo, lupanje pozadi i slično, stradaju prateće komponente i onda će popravka biti mnogo skuplja. Zato se pre kupovine polovne Xsare treba upoznati sa tom problematikom, bar uopšteno, a idealno je da se auto odveze u neki dobar servis na proveru gde će majstor moći da utvrdi u kakvom je stanju torzija. Ako je otpao znak sa maske, to ne znači da je auto udaren, pošto je to najnormalnija pojava kod Xsare.

Drugi modeli u njegovoj klasi su: Opel Astra, VW Golf, Ford Focus…

Unutrašnjost

Xsara je prilično prostran automobil. Zahvaljujući tome što upravljač može da se podešava po visini i dubini, i prilično dugom hodu sedišta napred-nazad, kao i mogućnosti podešavanja sedišta po visini (u zavisnosti od paketa opreme), vozač može da se smesti zaista veoma komotno. Sedišta su vrlo udobna, sa dobrom bočnom podrškom. Prostor na zadnjoj klupi je pristojan. Na primer, ako je vozač visok 185 cm, iza njega može da se smesti odrasla osoba iste visine. Neki vozači se žale na nekvalitetne plastične delove i površine kod verzija pre redizajna.

Praktičnost

Hečbek verzije imaju osnovnu zapreminu prtljažnika od 408 litara. Obaranjem naslona zadnje klupe dobija se 1.190 litara. Za automobil ovih dimenzija to je sasvim pristojan prtljažnik, tako da je Xsara dovoljno praktična da bude solidan porodični automobil. Pošto su oba dužine oko 417 cm, karavan verzija je sa svojih 437 cm duža za 20-ak cm, ali i zahvaljujući drugačijem obliku zadnjeg kraja ima osetno više prostora u prtljažniku. Od 517 litara osnovne zapremine do 1.512 kada se obore nasloni zadnje klupe. Kada se kod karavana obore nasloni zadnje klupe ostaje ravna površina, što olakšava ubacivanje kabastih predmeta. U kabini se nalazi prosečan broj pregrada i ostava za sitnice za ovu klasu.

U vožnji

Xsara je udoban automobil. Skoro sve verzije imaju istu dimenziju pneumatika - 195/55 R15, pa se mnogi vlasnici odlučuju da stave gume koje imaju za nijansu viši profil, kao npr. 195/60 R15. Razlika nije velika, ali pomaže kod vožnje po lošem putu, prelaska preko udarnih rupa i slično, osim ako se ne pretera sa pritiskom vazduha u gumama. U vožnji nije naročito okretna i dinamična, ali je vrlo pirjatna za vožnju. Upravljač je odlično podešen - napravljen je odličan kompromis za različite uslove vožnje. Čak i nakon dužeg puta, zahvaljujući udobnom oslanjanju i udobnim sedištima, vozač se neće suviše umoriti. Generalno, Xsara nije za vozače koji vole oštru i sportsku vožnju, mada postoje sportske i snažne verzije hečbeka sa troja vrata. Kod njih je i vešanje drugačije, pa tu već može da se govori i o sportskom doživljaju za volanom.

Iskustva drugih vozača

Prednosti Prednosti

Cena/Kvalitet Pouzdanost Komfor Motor

veoma udobno i konforno vozilo , sa relativno malim odrzavanjem

Mane Mane

jedina mana koju sam uocio je torzija

Troškovi održavanja

Cena guma za standardne dimenzije 175/65/R14:

Gume za zimsku sezonu Zimske - od 0 din do 13.550 din po gumi

Gume za letnju sezonu Letnje - od 4.170 din do 10.106 din po gumi

* Cene su preuzete sa sajta Internet prodaja guma

Pogledaj kompletnu ponudu novih guma


Registracija vozila

Godišnji troškovi registracije su

od 21.000 din do 29.700 din

* Prikazana minimalna i maksimalna cena podrazumeva cenu registracije za trenutno aktivne oglase na našoj platformi.
Cene su informativnog karaktera, a njihov obračun je omogućen u saradnji sa SuperRegistracija.

Test sigurnosti

EURONCAP

Odrasli:
3*
Pešaci:
2*
EURONCAP - Test sigurnosti
Pogledajte rezultate testa sigurnosti ovog modela

* Klik na link vas vodi na sajt Euro NCAP na kojem polovniautomobili.com ne garantuju za tačnost prikazanih podataka.

Tehničke specifikacije

Odaberite tip motora
Snaga motora Snaga motora:
-
Obrtni moment Obrtni moment:
-
Prosečna potrošnja Prosečna potrošnja:
-
Max. brzina Max. brzina:
-
Ubrzanje od 0-100 km/h Ubrzanje od 0-100 km/h:
-
Težina Težina:
-

* Prikazani podaci na ovoj stranici su informativnog karaktera, polovniautomobili.com ne snose odgovornost za njihovu tačnost i isti mogu biti podložni izmenama i dopunama.

Ponuda oglasa na sajtu

Pronašli smo još 35 ovakvih oglasa Pogledaj sve oglase