Budi u toku sa najnovijim obaveštenjima na sajtu

Poštovani,
Odvojite par minuta i pomozite nam da unapredimo sadržaj na našem sajtu.
Želite li da učestvujete u anketi i pomognete u unapređenju?

Kako odabrati prvi motocikl?

Kako odabrati prvi motocikl?
Postavljeno 24.09.2024. u 15:32
Autor: Aleksandar Stojanović

Kupovina prvog motocikla naizgled nije lak posao. Kako napraviti pravi izbor bez znanja i iskustva? Internet pomaže, ali posle nekoliko sati „guglanja“ situacija biva još konfuznija zbog ogromnog obima informacija. Zašto je konfuzno? Zato što kao novopečeni motociklista ne možemo da procenimo koji od mnoštva saveta je najbolje „poslušati.“  

Zato smo ovaj tekst namenili onima koji počinju da voze. Bavimo se izborom prvog motocikla, ali ne kroz tehničke specifikacije, već kroz namenu vašeg prvog motocikla. Ta namena nije samo jednostavno vožnja, već svrha. Šta je svrha prvog motocikla, upravo je tema ovog teksta.

Tehničke specifikacije vašeg prvog motocikla

Nemojte se vezivati za tehničke podatke kada birate prvi motocikl. Kada je reč o manjim, početničkim mašinama uglavnom se radi o jednostavnim dvotočkašima gde su razlike u specifikacijama takve da u praksi nema drastičnih odstupanja. Evo primera:

Ako posmatrate dva motocikla, zapremine 125 kubika. Oba motocikla potpadaju pod A1 kategoriju, a zakon kaže da su to motocikli čija zapremina ne prelazi 125 kubika i 11kw. Dakle zakon je već ograničio snagu. Da li u specifikacijama taj motocikl ima 11, 10 ili 9 kilovata snage, vodeno ili vazdušno hlađenje, u praksi oba motocikla imaće marginalno različite performanse. Najveća razlika između ta dva motocikla biće ta da li ga vozi osoba od 60kg ili osoba od 100kg.  Ako ste lakši imaćete bolje ubrzanje. Naravno, teži motociklista biće „sporiji,“ ali i nije svrha biti brži ili sporiji u javnom, svakodnevnom saobraćaju. 

Slično je i sa A2 kategorijom

Kategorija A2 odnosi se na motocikle čija snaga motora nije veća od 35kw i čiji odnos snage motora i mase vozila nije veći od 0,2 kW/kg. Zakon nas je i ovom slučaju ograničio snagom. Ne samo snagom, već i odnosnom mase vozila i snage, pa na kraju uvek dođemo na ujednačene performanse.

Međutim, ovde dolazi do komplikacije jer A2 kategorija pruža šarolik izbor motocikala iz različitih klasa. Kao što smo pomenuli, perfomanse i tih motocikala je zakon ograničio, ali ta raspoloživa snaga biće različito isporučena zavisno od konfiguracije agregata.
Na primer, ako se radi o četvorocilindričnom agregatu od 600 kubika, isporuka snage biće u visokim obrtajima. Dok će jednocilindrični ili dvocilindrični agregat isporučiti snagu na nižim i srednjim obrtajima. Opet ponavljamo, neće biti posebno brži ili sporiji. 

Šta je bitno onda? 

Vodeno ili vazdušno hlađenje, jedan ili dva cilindra, LED osvetljenje ili halogeno, analogni ili digitalni instrumenti... Kinez ili japanac, sportski ili čoper... Pikirajte ono što vam najviše izaziva emociju. Birajte srcem.

Ipak, srcem nemojte birati gabarite motocikla i ABS. Ovde uzmite u obzir vašu težinu i visinu. Kako treba da se osećate? Pa prijatno dok sedite na motociklu. Ako ste zgrčeni i osećate se kao da vozite igračku, tražite veći motocikl. Ako pak osećate da je motocikl pretežak, da nogama jedva stižete do podloge, tražite manji motocikl. To je cela filozofija.

A zašto ABS?

Pomenuli smo i ABS kao bitnu stavku. ABS je sistem protiv blokiranja točkova pri kočenju. Kada na motociklu blokirate točkove kao početnik, to znači da vi i vaš prvi motocikl drljate asfalt. ABS će vam dati sigurnost pri kočenju pogotovo kada se radi o paničnim kočenjima ili na lošoj podlozi. Moramo strogo da vam napomenemo:

ABS nije zamena i zakrpa za traljavu tehniku kočenja. Dobro kočenje se uči i vežba sve dok ne stvorite fantastičnu refleksnu radnju na relaciji mozak i mišić. ABS nije nužno da imate, ali ako imate izbor i možete da priuštite taj sistem, svakako je preporuka da to uradite.

Ako i dalje niste sigurni pri izboru prvog motocikla

Gledali ste mnogo motocikala u oglasima i opet niste sigurni? Naš savet je da izaberete univerzalni motocikl sa neutralnim položajem sedenja. Bez brige, samo zvuči komplikovano.

To je klasa tzv. nejked motocikala koji mogu da zadovolje različite režime upotrebe. Mogu da se voze lokalno po gradu, mogu da se otisnu na dalje relacije... Komforni su, mogu da se voze sporo, a možete i uživati na krivudivanim putevima. Dakle, radi se o neutralnom motociklu koji može da zadovolji različitite zahteve i različite tipova vozača. Ovakav motocikl je osnova motociklizma, klasičan pristup konstrukciji motocikla iz kojeg su nastali svi ostali specijalizovani motocikli, kojih danas ima mnogo na tržištu.

Primeri ovakvih motocikala su Kawasaki ER5, Honda NC750S, Suzuki Bandit, Yamaha MT125, itd. Ovo su samo primeri kako bi vizuelno stvorili sliku o kakvom tipu motocikla je reč. 

Upamtite, niko sem vas ne zna kako ćete koristiti motocikl. Posle nekoliko sezona na univerzalnom motociklu, kada pokupite dovoljno iskustva i prođete kroz razne režime vožnje, biće vam mnogo jasnije kakav motocikl želite, pa ćete onda mnogo lakše izabrati specijalizovan motocikl. Naravno, prvi motocikl nije konačan i definitivan izbor. Posmatrajte prvi motocikl kao uvod u svet motociklizma. 

Može li skuter da bude prvi dvotočkaš?

Apsolutno. Samo imajte na umu da li želite da vozite automatsku transmisiju ubuduće ili ne. Ako se odlučite da kasnije pređete na veći dvotočkaš, moraćete da učite kako da koristite manuelni menjač. Što nije teško niti je potrebna posebna nadarenost.

Rekli su mi da treba uzeti odmah 600 kubika

Konsultacije sa iskusnijim motociklistima su dobar način da otklonite nedoumice. No, imajte na umu da nije svaki savet dobar savet. U takvim diskusijama nije redak slučaj da se pomene kupovina motocikla srednje kubikaže. Razlozi su to da će manji motocikl brzo dosaditi, zašto prolaziti nekoliko puta kroz proces kupovine i prodajte, gubljenja novca i vremena, itd.

Prvi motocikl je podloga za formiranje dobrog motocikliste. Kada kažemo dobar motociklista, to je onaj koji je uspešno savladao i vlada tehnikom upravljanja motociklom u osnovi, razume i zna kako se koči motociklom, shvata koncept kontraupravljanja, zna da usmerava motocikl pogledom, itd. 

Vaš prvi motocikl služi da na njemu ovladate tim tehnikama, jer mali motocikl od 125cc, onaj od 600cc i 1200cc koriste istu tehniku u osnovi. Razlika između malog, srednjeg i velikog kapaciteta je ta što veći kapacitet motocikla ima strmiju krivu učenja, odnosno, snažniji motocikl zahteva preciznije rukovanje, ima manju toleranciju i oštrije reaguje na greške. Tako je i nastala konstatacija da „motor ne prašta greške“.

Na manjem motociklu, lakše ćete i brže savladati tehnike uz manje nelagode i stresa. Bolje je voziti „spor“ motocikl „brzo“ uz apsolutnu kontrolu nego veći motocikl u grču i biti u konfliktu sa sopstvenim motociklom. Ako siđete sa motocikla kao da ste kopali ceo dan, onda znate o čemu se radi. 

Zaključak je jednostavan

Suština i svrha prvog početničkog motocikla nisu gedžeti poput LED svetala, displeja u boji, niti akcenat treba biti na brošuri motocikla. Prvi motocikl služi da vozeći ga upoznate sopstvene potrebe i očekivanja u svetu motociklizma, da na njemu definišete sopstvene stavove kroz kilometre koji slede, testirate različitu opremu dok ne nađete ono što vam prija.

Takođe, prvi motocikl služi da što brže i lakše savladate tehnike upravljanja jer će vam od toga kasnije zavisiti sopstvena bezbednost. Manji motocikl sa sobom nosi auru zaštitnika. Manjak snage nije mana, već prednost za početnika. Manja snaga znači da će na svaku vašu odluku i akciju, motocikl sporije i nežnije reagovati, odnosno, daće vam nešto više vremena da korigujete grešku. Naravno, grešaka će u početku biti, u to budite sigurni. 

Birajte manji, neutralan motocikl na kome se osećate komforno i prijatno. Direktna poređenja različitih modela motocikala ostavite za par godina kasnije. 

Foto: Shutterstock.com

Saveti na e-mail

Prijavi se na našu mejling listu. Prati preko mejla najnovije savete sa našeg sajta.

Komentara: 0
Pregleda: 805
Ocena: 5
 

Dopadaju ti se saveti?
Prijavi se da ih dobijaš na e-mail.