Budi u toku sa najnovijim obaveštenjima na sajtu

Poštovani,
Odvojite par minuta i pomozite nam da unapredimo sadržaj na našem sajtu.
Želite li da učestvujete u anketi i pomognete u unapređenju?

Nakon koliko kilometara treba menjati amortizere?

Nakon koliko kilometara treba menjati amortizere?
Postavljeno 10.06.2024. u 15:12
Autor: Dragan Romčević

Amortizeri generalno dugo traju – npr. 60.000 do 80.000 km, što može da bude i više od 6-7 godina, ali i mnogo više u zavisnosti od toga koliko je vlasnik spreman da istrpi „haotično“ ponašanje oslanjanja na svom autu.

Pritom treba imati u vidu da mnogi vozači bukvalno nikada ne razmišljaju o zameni amortizera. Jednostavno, ako ne procure i ako ne dođe do nekih ozbiljnijih problema, smatra se da su amortizeri večni.

Praksa pokazuje da se amortizeri koriste znatno više od 100.000 ili 150.000 km, odnosno menjaju se tek kada situacija postane kritična ili dođe do nekog kvara koji ne može da se ignoriše.

Vožnja sa neispravnim amortizerima je opasna - zašto?

Stanje amortizera pogoršava se malo po malo, tokom dugog vremenskog perioda, odnosno nakon mnogo pređenih kilometara. I tako se vozač lako navikava na sve lošije amortizere.

Bukvalno ne primećuje da je auto sve nestabilniji u krivinama, da sve više „talasa“ prilikom oštrijeg kočenja ili preticanja, itd.

Moramo da naglasimo da su ispravni (tj. dovoljno efikasni) amortizeri izuzetno važni kada je bezbednost u pitanju – i to na više načina.

Grubo (laički) rečeno, amortizer „smiruje“ oprugu, odnosno njene oscilacije i time omogućava bolje prijanjanje gume uz podlogu. A dobro prijanjanje gume uz podlogu je osnova da bi se postiglo maksimalno kočenje u slučaju potrebe, maksimalno držanje puta u krivinama ili prilikom oštrih manevara kao što je izbegavanje prepreka i slično.

Loš amortizer može bukvalno da dovede do odskakivanja točka, odnosno potpunog gubitka kontakta sa podlogom prilikom vožnje po lošem putu, naletanja na rupu ili više rupa, što može da bude veoma opasno u krivinama ili prilikom kočenja, naročito pri višim brzinama.

Tu su i brojni drugi neželjeni faktori, uključujući i preterano naginjanje u krivinama, nakon čega auto nastavi da se „ljulja“ kada ispravite volan, što u nekim situacijama može da dovede do gubitka kontrole nad vozilom.

Naročito je opasno kada treba izbeći neočekivanu prepreku na putu,  pri čemu smo prinuđeni da oštro skrenemo prvo u jednu stranu, pa zatim u drugu da bismo izbegli vozila iz drugog smera, a pritom se neretko namerno ili refleksno koči.

Auto sa neispravnim amortizerima u ovakvim situacijama ponaša se vrlo nepredvidivo.

ABS i ESP ne mogu da rade kako treba

Zbog neodgovarajućeg kontakta točkova sa asfaltom, tj. zbog poskakivanja točkova koliko god ono blago i neprimetno bilo, osim efikasnosti samog kočenja, značajno se smanjuje i efikasnost sistema kao što su ABS i ESP, pošto je njihovo funkcionisanje direktno vezano za kočnice, pa ako kočnice nisu dovoljno efikasne... Dalje zaključite sami.

Kada je vreme da se amortizeri menjaju?

Amortizeri vremenom, tj. pređenim kilometrima postepeno gube na efikasnosti da amortizuju.

Stoga nije lako odrediti tačno vreme kad ih treba menjati. Na vlasniku automobila je da odluči kada će to da uradi, a to često zavisi i od toga koliko dugo planira da zadrži auto, koliko mu smetaju loši amortizeri, koliko mu je važna bezbednost, itd.

Neki amortizeri će biti zreli za zamenu na 50.000 km, dok će drugi da rade relativno dobro i na preko 100.000 km.

Sve zavisi od kvaliteta puta, načina vožnje, opterećenja vozila, kvaliteta i vrste amortizera, itd.

Pokazatelji da amortizere treba menjati

Ovo su neki od simptoma da su amortizeri spremni za zamenu, ali uz važnu napomenu!

Ogroman problem je u tome što amortizeri tokom dugog vremenskog perioda blago i postepeno gube efikasnost, bez jako izraženih znakova da nešto nije uredu. Pritom se vozač vremenom navikava da su amortizeri sve lošiji i lošiji i neretko uopšte ne primećuje veliku razliku u odnosu na vreme kad su bili novi i ne vidi potrebu da se menjaju.

Lista negativnih efekata koje donose loši amortizeri:

  • lošija udobnost
  • duži zaustavni put prilikom kočenja
  • izraženije naginjanje prilikom skretanja
  • slabija upravljivost
  • osećaj da se auto ponaša nepredvidivo prilikom uzastopnog oštrijeg skretanja
  • ljuljanje i poskakivanje prilikom prelaska preko većih neravnina kao što su npr. ležeći policajci
  • izraženije poniranje prednjeg dela prilikom kočenja, naročito oštrijeg kočenja
  • izraženije podizanje prednjeg dela prilikom kretanja i naročito oštrijeg ubrzavanja
  • nestabilnost vozila pod udarima bočnog vetra

 

Kako mogu sam da testiram stanje amortizera?

Pritisnite ili zaljuljajte npr. prednji levi kraj automobila i naglo pustite. Auto ne sme da nastavi da se ljulja, već mora odmah da se vrati u prvobitan položaj.

Ukoliko se ljuljanje nastavi, to je siguran znak da je amortizer zreo za zamenu. Istina, ovaj metod ne pruža preciznu procenu stanja amortizera. Govori nam samo da li su amortizeri uopšte funkcionalni, naročito kod iole novijih automobila koji imaju savremenije amortizere.

Mnogo je efikasnije da amortizere proverite u vožnji, ALI naglašavamo:

  1. pri malim brzinama
  2. na bezbednoj površini bez saobraćaja
  3. bez drugih učesnika u saobraćaju u blizini
  4. uz maksimalnu pažnju

Ova provera amortizera svodi se na vaše subjektivno viđenje toga kako se auto ponaša u različitim situacijama. Uradite sledeće testove:

  1. oštro kočenje (proveravate poniranje prednjeg kraja i izdizanje zadnjeg)
  2. oštro ubrzavanje (proveravate podizanje prednjeg kraja)
  3. oštro skretanje
  4. uzastopno oštro skretanje
  5. prelazak preko neravnina – ležeći policajac, manje rupe, izrazito neravan asfalt ili druga površina...

Zatim obavite normalnu svakodnevnu vožnju, poželjno sa krivinama u kojima ćete se posebno fokusirati na to koliko se auto naginje.

Obratite pažnju i na to da li se auto na pravcu po lošem asfaltu ponaša kao čamac na blagim talasima, naročito kada pređete preko nekih većih neravnina na putu.

Takođe, proverite da li curi ulje iz amortizera. Nepravilno trošenje guma isto može da bude znak da su amortizeri neispravni.

Foto: Shutterstock.com

Saveti na e-mail

Prijavi se na našu mejling listu. Prati preko mejla najnovije savete sa našeg sajta.

Komentara: 0
Pregleda: 7558
Ocena: 3.7
 

Dopadaju ti se saveti?
Prijavi se da ih dobijaš na e-mail.