Budi u toku sa najnovijim obaveštenjima na sajtu

Poštovani,
Odvojite par minuta i pomozite nam da unapredimo sadržaj na našem sajtu.
Želite li da učestvujete u anketi i pomognete u unapređenju?

20 saveta za noćnu vožnju

20 saveta za noćnu vožnju
Postavljeno 05.06.2024. u 13:06
Autor: Dragan Romčević

Pošto uskoro počinje sezona godišnjih odmora, mnogi će na put od po 1.000 kilometara krenuti noću kako bi izbegli vrućinu, gužve ili iz nekog trećeg razloga. Stoga dajemo savete kako što bezbednije i uz što manje napora vozite noću.

 

  1. Sredite farove - dobro osvetljen put važan je iz više razloga. Kao prvo, lakše ćete uočiti neku prepreku, rupu ili predmet koji je ispao iz drugog vozila, ili životinju koja pretrčava put.
    Manje ćete naprezati i zamarati oči, tako da ćete i biti odmorniji tokom vožnje i odmorniji stići na krajnju destinaciju.

    Stoga dobro proverite sami ili u nekom servisu u kakvom su vam stanju farovi. Ukoliko loše svetle, rešite problem na vreme - možda treba zameniti sijalicu, a možda je rešenje poliranje farova. Naime, matirani i izgrebani farovi mogu drastično lošije da osvetljavaju put.

    Takođe je veoma važno da farovi budu dobro usmereni, pri čemu ne zaboravite da pre samog puta podesite visinu snopa svetla komandom u kabini pošto će auto najverovatnije biti „natovaren“ teretom u zadnjem kraju.

 

  1. Proverite i sva druga svetla - proverite da li rade poziciona svetla (pozicije), migavci, stop svetla, rikverc svetlo, svetla u kabini...

 

  1. Operite šoferku - čist vetrobran u velikoj meri smanjuje zaslepljivanje od strane vozila koja vam dolaze u susret, pa ga stoga dobro operite i spolja i iznutra. Naglašavamo da vetrobran treba oprati i iznutra, a naročito ako se u autu puši.

 

  1. Dopunite tečnost za pranje šoferke - pošto će sigurno biti zalepljenih insekata po vetrobranu, trebaće vam dosta tečnosti za pranje vetrobrana, pa je dopunite, a nije loša ideja da ponesete i rezervu.

 

  1. Proverite brisače - ako su brisači loši, džaba ste prali vetrobran. Stoga nemojte da štedite na novim metlicama brisača.

 

  1. Uklanjajte insekte sa šoferke tokom puta – svaki put kada se zaustavite da napravite pauzu, proverite vetrobran i uklonite sve zalepljene insekte.

 

  1. Podesite unutrašnji retrovizor za noćnu vožnju - prebacite retrovizor u položaj za vožnju po mraku da vas ne bi zaslepljivala svetla vozila iza vas, osim ukoliko imate retrovizor sa automatskim zatamnjivanjem.

 

  1. Pokušajte da odspavate preko dana pred put – ukoliko možete sebe da „naterate“ da odspavate preko dana, to bi bilo odlično, mada malo koji vozač u tome uspe zbog svih priprema za odmor, koje umeju da budu prilično stresne.

 

  1. Dobra ventilacija je važna - podesite ventilaciju tako da u kabinu ulazi dovoljno svežeg vazduha, a takođe može da pomogne i klima uređaj, pošto hladniji vazduh pomaže da ostanete budni. Naravno, ne treba preterivati.

 

  1.  Uspravite naslon sedišta - suviše „zavaljen“ položaj u sedištu može da utiče na to da lakše počne da vam se spava, pa uspravite naslon - ali ne preko granice položaja koji će da vas zamara.

 

  1.   Pravite češće pauze – s obzirom na to da želite što pre da stignete, prirodna je odbojnost ka pravljenju pauza, pošto svako zaustavljanje vidite kao čisto gubljenje vremena.
    Međutim, pauze su izuzetno važne zbog bezbednosti, naročito pri noćnoj vožnji po auto-putu. Zaustavljajte se na bezbednim mestima, npr. benzinskim pumpama, obavezno izađite iz auta, prošetajte, protegnite se, popijte vodu, umijte se i slično. 

  1.   Kafa i energetska pića - medicinski stručnjaci imaju podeljenja mišljenja po ovom pitanju, ali ako će veće količine kafe ili energetskih pića bezbedno da vas dovedu do krajnjeg odredišta, onda je to sasvim „prihvatljiv“ rezultat.
    Naravno, „medicinari“ neretko kažu da održavanje budnosti kafom i energetskim pićima donosi samo kratkotrajne efekte ukoliko ste zaista umorni i spava vam se, pri čemu vas na duže staze čini još umornijim, tj. čim dejstvo kofeina prođe bićete još umorniji.
    Umesto toga savetuje se da se negde zaustavite i odspavate pola sata ili sat.
    Na vama kao vozaču je da procenite šta je najbezbednije – to je na prvom mestu.

 

  1.   Pre vožnje nemojte da jedete tešku hranu, a za samu vožnju spremite hranu koju možete povremeno da uzimate po malo - npr. kikiriki, krekeri, grisine… Čokoladice nisu baš najbolji izbor pošto one zbog velikog sadržaja šećera mogu naglo da vam dignu energiju, ali to ne traje dugo, pošto će zbog naglog skoka insulina relativno brzo da vam padne ta energija i osećaćete veći umor nego ranije...

 

  1.   Muzika - slušajte nešto što će vas održavati budnim - neku dinamičnu muziku, audio knjigu koja će vam držati pažnju ili podkast. Na vreme spremite to što želite da slušate i stavite na USB fleš ili telefon, kako ne biste „jurili“ radio stanice po raznim nedođijama.

 

  1.   Strogo poštujte ograničenja brzine i budite pažljiviji nego inače - iako je noću na putu manje vozila, procentualno je mnogo više vozača koji su umorni i neispavani, a pritom lošije vide zbog mraka ili zaslepljivanja od strane drugih vozila. Tu su i oni koji misle da noću nema policije pa žele da isprobaju mogućnosti svojih automobila.

 

  1.   Što manje svetla u kabini, to ćete bolje videti put - smanjite osvetljenje na instrument tabli i osvetljenje na svemu drugom što svetli. Ponekad vozači ostave npr. zadnje svetlo u kabini da bi mogli da prate decu, ali čak i to svetlo može u dobroj meri da smeta vozaču. Ili upalite svetlo u kabini dok jedete ili pijete za vreme vožnje ili tražite nešto, a zatim jednostavno zaboravite da ga ugasite…

 

  1.   Ukoliko osetite ozbiljniji nalet umora, nemojte da rizikujete, već se što pre zaustavite na bezbednom mestu i kratko odspavajte – nema drugog leka, pošto velika količina kofeina može kratkotrajno da vas „povrati“, ali vrlo brzo će da izgubi efekat.

 

  1.   Pijte dovoljno tečnosti - uvek na dohvat ruke imajte flašicu sa vodom. Izbegavajte sokove bilo koje vrste. Čista voda je najbolja za održavanje žeđi pod kontrolom i to može da bude i česmovača – ne morate da kupujete gomilu skupih flašica, već možete sami da ih dopunjavate iz jednog „balona“.

 

  1.   Ukoliko nosite naočare sa dioptrijom, korisno je da imate stakla sa antirefleksnim slojem, pošto će ona pomoći protiv zaslepljivanja.
     
  2.   Ponesite rezervni točak – ovaj savet nema direktne veze sa noćnom vožnjom, ali dođe li do problema sa gumom u sred noći, u sred „ničega“, moći ćete sami da zamenite točak u 03:00 umesto da čekate satima dolazak pomoći, mobilnog vulkanizera, traženje najbližeg vulkanizera, itd.

 

Zaključak

 

Iako su ovo saveti za noćnu vožnju, ne savetujemo da putujete noću. Ali ako ste već odlučili da vam se to više „isplati“, ne zaboravite da je bezbednost na prvom mestu – a prva i najvažnija stavka je da vi kao vozač možete bezbedno da upravljate automobilom.

 

Foto: Shutterstock.com

Saveti na e-mail

Prijavi se na našu mejling listu. Prati preko mejla najnovije savete sa našeg sajta.

Komentara: 2
Pregleda: 6891
Ocena: 5
 

Dopadaju ti se saveti?
Prijavi se da ih dobijaš na e-mail.

Mikica

Lep teks sa dobrim informacijama,sve je tačno od prvog do poslednjeg članka.Prijatno putovanje svima ,ja krećem večeras 1340km.Pratiću upustva.

Odgovori

Mladen

Najbitnije je da vozač bude spreman za noćnu vožnju, a to znači da njegovo telo ali i mozak budu naviknuti na takvo stanje. Moj predlog je da 2-3 nedelje pred put pomerate po malo (po 10-20 minuta dnevno) satnicu spavanja tako da na kraju par dana pred put zaspete oko 20h a budite se u 2 ili 3 ujutru. Na ovaj način vožnja tokom cele noći neće biti naporna, a svitanje (koje je najopasnije za umorne vozače) će biti opušteno za one koji su ovako radili. Dakle priprema tela i mozga na duži period, a ne spavanje pred put samo tog dana.

Odgovori