Budi u toku sa najnovijim obaveštenjima na sajtu

Poštovani,
Odvojite par minuta i pomozite nam da unapredimo sadržaj na našem sajtu.
Želite li da učestvujete u anketi i pomognete u unapređenju?

Da bi gume duže trajale treba ih rotirati – ali na koliko kilometara!?

Da bi gume duže trajale treba ih rotirati – ali na koliko kilometara!?
Postavljeno 31.05.2024. u 09:51
Autor: Dragan Romčević

Rotacija guma, tj. točkova na kojima su gume, predstavlja zamenu pozicija točkova kako bi se gume što „izjednačenije“ trošile i samim tim duže trajale.

Međutim, iako je ova tema stara već mnogo decenija, nije sve tako jednostavno – ne mogu sve gume da se rotiraju onako kako pročitate na raznim mestima (mediji, uputstva za auto i slično).

Rotacija guma jeste kontroverzna tema, iako ne deluje da tu ima o čemu da se diskutuje. Ali ako pogledamo uputstva proizvođača automobila i guma, tu ima itekako o čemu da se diskutuje...

Na primer, u uputstvima za neke automobile piše da se rotacija uopšte ne preporučuje (npr. Renault Scenic – u uputstvu nije objašnjeno zašto). Sa druge strane, u uputstvima za neke automobile piše da gume treba da se rotiraju na svakih 12.000 kilometara ili manje.

Dakle, nema univerzalnog pravila!

Ali tu su i brojni primeri iz prakse – mnogi vozači nikada ne rotiraju točkove i tvrde da nikada nisu primetili bilo kakav problem, ubrzano ili nejednako trošenje guma.

Šta je to uopšte rotacija guma, tj. točkova?

Rotacija je menjanje pozicije točkova na automobilu kako bi se obezbedilo ujednačeno trošenje guma. Razlog je u tome što se prednje i zadnje gume ne troše jednako.

Na primer, kod automobila sa prednjim pogonom, prednje gume trpe znatno veće opterećenje i habanje zbog sledećeg:

  1. Pokreću auto za razliku od zadnjih koje se samo vrte
  2. Zaustavljaju i usporavaju automobil – prilikom kočenja masa vozila se prebacuje na prednje točkove – auto ponire, prednji kraj se spušta, dok se zadnji podiže, tako da neuporedivo veći teret podnose prednje gume u odnosu na zadnje. Isto važi i prilikom motornog kočenja.
  3. Prilikom skretanja trpe mnogo veće sile od zadnjih guma. Takođe, spoljašnja strana prednjih guma se troši više upravo zbog tog opterećenja prilikom skretanja.

Dakle, prednje gume se brže troše prilikom ubrzavanja, kočenja i skretanja, pri čemu su i generalno kod automobila sa prednjim pogonom opterećene većom težinom zbog same konstrukcije vozila.

Kada su u pitanju automobili sa zadnjim pogonom, njihove zadnje gume više se troše zbog toga što one pokreću auto.

Međutim, bez obzira na to da li auto ima prednji ili zadnji pogon, rotacija je dobar način da se produži životni vek gumama.

Važno – pročitajte uputstvo za vaš automobil

Nije svaki auto isti. Već smo napisali da u uputstvu za Renault Scenic piše da se rotacija ne preporučuje. Nije objašnjeno zašto. Takođe, rotacija se ne radi ako su prednji i zadnji točkovi ili gume različitih dimenzija.

Nažalost, mnoga uputstva za korišćenje automobila uopšte ne uzimaju u obzir postojanje guma sa usmerenim dezenom, pa budite posebno pažljivi po tom pitanju.

Ne verujte slepo uputstvima – neretko su loše i nejasno prevedena na srpski, a provuku se i  neke pogrešno prevedene ozbiljne stvari.

Zato naglašavamo – pročitajte uputstvo za vaš auto, proverite kakve gume imate, a zatim je možda najbolje da se konsultujete sa nekim vulkanizerom u kojeg imate poverenja.

Na kojoj kilometraži treba obaviti rotaciju točkova?

Sada prenosimo samo preporuke proizvođača automobila i guma. Ali svesni smo da gotovo niko neće ispratiti te preporuke. Naše je samo da prenesemo...

A i svako može da nađe uputstvo proizvođača guma i proizvođača automobila i da proveri.

Michelin kaže da rotaciju treba uraditi otprilike na 8.000 do 10.000 km (LINK). Neki proizvođači automobila kažu na 10.000 do 12.000 km.

Šta i kako kažu drugi proizvođači – u to nećemo da ulazimo, ali slobodni ste da proverite. Te informacije su javno dostupne i slobodne.

Kako se rotiraju točkovi, tj. gume?

To zavisi od vrste guma na kojima vozite. Odmah da upozorimo – gume sa usmerenom i asimetričnom šarom se rotiraju samo po principu „prednja nazad i zadnja napred“ - nema unakrsne zamene!

Dakle, morate da znate kakve gume imate, inače možete da napravite više štete nego koristi.

Nažalost, u mnogim uputstvima uopšte ne upozoravaju na ovu „problematiku“!

Kako piše na Michelin sajtu, gume sa usmerenom i asimetričnom šarom mogu da se koriste isključivo tako da budu okrenute u smeru kretanja vozila – a to može da se vidi na osnovu oznake na boku gume.

Oznake su „Outside“ ili  strelica sa spoljne strane koja pokazuje kako bi guma trebalo da se okreće kada auto ide napred.

Važno!

Ukoliko imate takve gume o kojima smo pisali iznad, rotacija može samo i isključivo da se obavlja tako što će prednji točkovi da se prebacuju nazad, a zadnji napred.

A šta ako gume nisu usmerene ili asimetrične?

U tom slučaju, postoji nekoliko načina u zavisnosti od toga da li je reč o vozilu sa prednjim, zadnjim ili pogonom na svim točkovima.

Savetujemo da nađete koja je najbolja kombinacija u zavisnosti od vrste guma koje imate. Bukvalno se sve svodi na tu stavku.

Proverite u uputstvu za vaš auto u zavisnosti da li je reč  vozilu sa prednjim, zadnjim ili pogonom na svim točkvima – kakva je „politika“ po pitanju rotacije guma/točkova.

Generalno, zadnji točkovi idu napred sa iste strane, a prednji točkovi idu nazad ali na suprotnu stranu (unakrsno), ali pritom treba ispratiti da li gume u stvari imaju usmerenost.

Tu je i stavka da li želite da u rotaciju ubacite rezervni točak?

Koliko košta rotiranje guma kod vulkanzera?

Recimo da rotiranje guma kod vulkanizera košta od 1.500 do 2.000 dinara. Možda će vam u nekom manjem gradu naplatiti znatno manje, a u Beogradu za „džipa“ (SUV, krosover, itd.) možda bude znatno skuplje.

Cena zavisi od regiona (jug ili sever Srbije), grada (BG ili Niš), veličine felni, vrste vozila („običan auto“ ili SUV, džip, krosover).

Ne zaboravite različit pritisak u prednjim i zadnjim gumama!

Većina vozača nije svesna činjenice da prednje i zadnje gume treba da imaju različit pritisak.

Zato prvo proverite koliki pritisak ide u prednje, a koliki u zadnje gume. Samo pročitajte uputstvo za vaš auto, ili podatke na poklopcu gde se uliva gorivo, ili nalepnicu na vratima...

Nije važno gde ćete da pročitate tu informaciju – možete da je nađete na interntetu, u ovlašćenom servisu i slično.

Foto: Shutterstock.com

 

 

 

 

Saveti na e-mail

Prijavi se na našu mejling listu. Prati preko mejla najnovije savete sa našeg sajta.

Komentara: 3
Pregleda: 5417
Ocena: 5
 

Dopadaju ti se saveti?
Prijavi se da ih dobijaš na e-mail.

Miloš

Koliko dugo čuvati poruke Parking Servisa - parkiranja? Nije tema, ali niko ne zna tačno...

Odgovori

Слободан

Гуме се потроше (обликују) различито за сваки точак (за сваки "ћошак" аутомобила), и ако се онда изротирају, перформансе ће опасти јер онда гуме належу на подлогу мањом површином. И тако ће остати све док се не истроше поново тако да належу једнаком силом по целој површини на подлогу. И тама када се то деси, ви их опет изротирате, и опет имате исти проблем. Нон стоп возите на гумама којима сте умањили перформансе. Све то како би дуже трајале...

Odgovori

Dragan Pavlovic

Niste uzeli u obzir jos jedan faktor kod nekih vozila, a to su senzori pritiska u pnematicima. Na pojedinim vozilima je neophodno u slucajevima rotacije promeniti i mesta senzorima (dakle, demontaza/montaza pneumatika i balansiranje), plus faktor x: (ne)znanje vulkanizera...

Odgovori