Budi u toku sa najnovijim obaveštenjima na sajtu

Poštovani,
Odvojite par minuta i pomozite nam da unapredimo sadržaj na našem sajtu.
Želite li da učestvujete u anketi i pomognete u unapređenju?

Efikasno kočenje: Zašto prvo kočnica, pa kvačilo?

Efikasno kočenje: Zašto prvo kočnica, pa kvačilo?
Postavljeno 28.05.2024. u 12:53
Autor: Petar Veličković

Iako se u auto-školama kandidati za polaganje vozačkog ispita uče da tokom vožnje uvek prvo pritisnu kočnicu, pa kvačilo, u praksi se dešava da priličan broj novopečenih vozača razvije naviku da prvo pritisne kvačilo.

Zbog čega se to dešava, ali i kakve mogu biti posledice ovakvog načine vožnje, razgovarali smo sa Mladenom Rašetom, predsednikom Privredne komore auto-škola Srbije i dugogodišnjim instruktorom. Naš sagovornik kaže da kvačilo neiskusnim vozačima zapravo predstavlja neku vrstu sigurnosti, jer žele da izbegnu situaciju da im se ugasi vozilo. Ovo nas zapravo i ne iznenađuje previše, jer znamo koliko vozača, naročito u velikim gradovima ima „kratak fitilj“ i koliko je malo potrebno da se „nalegne na sirenu“, često i bez obzira na oznaku „P“ koja označava da automobilom upravlja neko sa probnom dozvolom i ko tek stiče iskustvo. Međutim, činjenica je da takav način vožnje prelazi u opasnu naviku.

„Pri malim brzinama, ispod 20km/h može bez problema da se koristi prvo kvačilo pa kočnica. Ali, pri većim brzinama, uvek je bitno da se prvo pritiska kočnica pa kvačilo, a tri su glavna razloga“, objašnjava Mladen Rašeta.

Kontrola – opasnost na nizbrdici

Prilikom pritiskanja kvačila vozilo neće početi da usporava, već će nastaviti da se kreće dotadašnjom brzinom. „Brzina se može promeniti u slučajevima da se kvačilo pritisne na usponu ili još gore na nizbrdici. Prilikom kotrljanja vozač nema kontrolu nad vozilom, jer pogonske točkove ne pokreće motor nego inercija. To je veoma opasno, zamislite tu situaciju na recimo klizavom kolovozu, navodi naš sagovornik.

Brzina - Tanka linija između života i smrti

Drugi razlog je mnogo očigledniji, dodaje Rašeta. „Primera radi, ukoliko vozite brzinom od 130km/h, u jednoj sekundi prelazite oko 35m. Da bi se pri toj brzini vozilo zaustavilo, potrebno je oko 70 metara i to pod uslovom da vozilo ima odlične gume i kočnice, uz savršene uslove na putu. Vreme reakcije (neki ovo zovu psihička sekunda) kod prosečnog vozača je oko jedne sekunde. Vreme koje je potrebno da se pritsne kvačilo kad je stopalo na podu je isto oko jedne sekunde. Hajde sad da izračunamo prvo slučaj u kombinaciji kvačilo pa kočnica, a onda i slučaj kočnica pa kvačilo:

     1. vreme reakcije + kvačilo + kočnica = 35 + 35 +70 = 140m

     2. vreme reakcije + kočnica pa kvačilo = 35 + 70 = 105m

Jasno je dakle da prostom računicom dobijamo preko 30m pri toj brzini, što u ogromnoj meri povećava šanse da sebi i drugima spasemo život“ pojašnjava Rašeta.

Trening – pogrešnu rutinu je teško menjati

Mnogi vozači koji su tek položili kažu da bi u slučaju opasnosti prvo pritisli pedalu za kočenje umesto kvačila, ali to je prema rečima našeg sagovornika potpuno pogrešno razmišljanje. „Kada je čovek u opasnosti, on reaguje refleksno, onako kako je radio svaki put pre toga. Prosto, mozak „se zamrzne“ i nema načina da se prosečan vozač seti da mora da uradi drugačije. Znači, ako svaki dan pritiskamo prvo kvačilo pa kočnicu, naš refleks u opasnosti će biti upravo to i bićemo u opasnosti, ali ako svaki dan treniramo telo i pritiskamo prvo kočnicu, pa kvačilo u opasnim situacijama uradićemo potpuno ispravnu stvar tako, što će telo refleksno prvo da pritisne kočnicu“ zaključuje Mladen Rašeta, predsednik privredne komore auto-škola Srbije.

Foto: Shutterstock.com

Saveti na e-mail

Prijavi se na našu mejling listu. Prati preko mejla najnovije savete sa našeg sajta.

Komentara: 1
Pregleda: 12002
Ocena: 5
 

Dopadaju ti se saveti?
Prijavi se da ih dobijaš na e-mail.

Srecko

Kada sam ja bio na obuci za vozača ( C kategorija), što i njije nešto bitno, od instruktora smo dobijali instrukcije kvačilo, pa kočnica, što meni nije bilo jasno s obzirom da mi je otac (inače profesionalni vozač) obučavao na kamionu kočnica, pa kvačilo jer je zaustavni put bio kraći. Hvatala me je panika na obuci, jer kda pritisnete kvačilo, kamion je dobijao dodatno ubrzanje, pa kočnica nikada stati. Ma posle desetak časova, vratim se ja na pravilo kočnica pa kvačilo i tako ja doijem vozačku dozvolu. Iamo sam problem sa jednom devojkom,koja je koristila školsko pravilo da je naučim da koči na pravi način i posle dosta puta kada se motor gasio, jer nije pritisnula kvačilo na vreme, navikla je da koči na ispravan način i osećala se sigurnije i bila je bezbednija u saobraćaju. Danas živi u USA, tako da joj kvačilo ne treba!

Odgovori